Кому заважають блокпости самооборони на Миколаївщині?

Дивні дива творяться у Первомайську на Миколаївщині. В той час, коли ворог уже не просто стоїть біля воріт України, а пхається в усі шпари на кордонах і нахабно тероризує мешканців низки українських міст, миколаївські горе-політики борються не з сепаратистами і терористами, а... з патріотами України. Здається неймовірним, але це факт.

Фото: mycity.mk.ua

Ось що відбувається. Учасники первомайської самооборони, стурбовані ситуацією на Сході та Півдні країни, вирішили встановити на в'їздах в місто блокпости. Хлопці, які вже два місяці разом із міліцією патрулюють рідне місто, вирішили, що береженого Бог береже, і до вечора 24 квітня, встановили перший шанець - примітивне укріплення із мішків з піском. При цьому самооборонівці узгодили свої дії з міліцією, заручились їхньою підтримкою і намірами на спільне чергування.

Городяни вітали таку ініціативу самооборони і почали всіляко допомагати своїм захисникам. Не зраділи охороні міста представники Партії регіонів, зокрема, депутати міської та обласної рад. У п'ятницю на блок-пост "Богопіль" приїхали два депутати-«регіонали» Сотський та Горіцин і стали вимагати ліквідувати шанець та погрожувати. Ігор Сотський, за яким через численні злочини вже давно "зона" плаче, поводився особливо зухвало, лякав наших хлопців тим, що невдовзі вони пожалкують про свій патріотизм.

Тобто натякав на "нові порядки", які ось-ось можуть бути принесені на багнетах.

Яким же було наше здивування, коли одночасно з наїздом знахабнілого регіонала у той же день на моїх помічників з тими ж вимогами - зняти пости самооборони - став тиснути представник "Батьківщини", обраний нещодавно секретарем міської ради. Мовляв, місту нічого не загрожує, для чого ця самодіяльність тощо. І це в той час, коли вся Східна й Південна Україна потерпає від антидержавних безладів, зміцнює оборону своїх міст, щоб уникнути провокацій сепаратистів та терористів.

Первомайськ знає, що цей новоспечений столоначальник є ніким іншим, як ретранслятором вказівок обласного керівництва "Батьківщини", тому його потуги сприймаються виключно як обласна політика, і так воно і є.

Як я неодноразово писав, на Миколаївщині встановилась тісна дружба між представниками нової влади та «регіоналами». Настільки тісна, що службовці-регіонали, які після Майдану повтікали або поховались з переляку, вже повірили, що небезпека минула, вони знову "при ділах". І коли функціонерам із «Батьківщини» не хочеться виконувати якусь неприємну для іміджу партії роботу, скажімо, відкрито погрожувати громадським активістам, вони доручають її своїм друзям із Партії регіонів.

Для чого ж "батьківщинівцям" знищувати блокпости, зведені на реальному громадському ентузіазмі дійсно народною самообороною? Відповідь проста – щоб поставити там свою, контрольовану й підгодовану з партійної руки «самооборону», яка заодно буде агітувати за «правильну» партію.

Як тепер зрозуміло, такою ж була одна із причин брудної інформаційної кампанії, розв’язаної ще 24 лютого Вадимом Меріковим, керівником миколаївської "Батьківщини" проти Народних віче, Народних рад і їхніх ініціатив по формуванню самооборони і терміновому заміщенню в органах влади керівників-«регіоналів» представниками народу. Не потрібна "Батьківщині" не підконтрольна їй громадська активність, а тим більш не потрібні непідконтрольні службовці в органах влади. Сплять і бачать нову, вже їхню вертикаль влади, а для цього більше підходять старі "регіоналівські" кадри, аніж незалежні. Заодно ж і налагоджені корупційні потоки не припиняться!

До речі, з дня на день очікується нова серія інформаційного бруду "а-ля-Меріков", і все з тими ж цілями - половити рибку в каламутній воді та обманути виборця.

Безглуздя, злочинна безвідповідальність? Ні, це сумна реальність, особливості "нової" політики "нової влади" на Миколаївщині.

Наразі первомайську самооборону залишили в спокої. На нашому боці правоохоронці та місцева громада. Але чи можуть себе почувати захищеними мешканці Миколаївщини із такими небезпечними іграми нової влади, яка дбає передусім не про безпеку людей, а про дивіденди для власної політичної сили?

Аркадій Корнацький Аркадій Корнацький , Народний депутат України
Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram