ГоловнаСвіт

На саміті Україна - ЄС може відбутися підписання угоди про єдиний авіапростір

Підписання цього договору планувалося ще у 2014 році, але було відтерміновано Євросоюзом. 

На саміті Україна - ЄС може відбутися підписання угоди про єдиний авіапростір
Фото: 112

22-й саміт Україна - ЄС відбудеться 1 жовтня у Брюсселі, на ньому очікується підписання угоди про єдиний авіапростір. Про це повідомила директорка департаменту ЄС і НАТО МЗС Марина Михайленко, пишуть "Українські новини".

"Саміт Україна - Євросоюз уже підтверджено на 1 жовтня. Ми дуже хотіли б нарешті у межах цього саміту підписати угоду про спільний авіаційний простір", - зазначила вона.

Михайленко нагадала, що наразі тривають дискусії щодо можливості оновлення параметрів Угоди про прийнятність та відповідність промислової продукції АССА - так званий промисловий безвіз. 

Ще одним пріоритетом для України Михайленко назвала усунення технічних бар'єрів торгівлі промисловою продукцією.

Вона висловила сподівання, що в грудні, коли відбудеться Рада асоціації Україна-ЄС, вдасться запустити офіційний переговорний процес у контексті приєднання України до Угоди про оцінку відповідності та прийнятності промислової продукції (ACAA), якщо країна відповідатиме всім критеріям, і оцінка стосовно України буде позитивною.

Нагадаємо, перемовини щодо спільного авіаційного простору Україна та ЄС вели ще з 2007 року. У листопаді 2013 року Україна та ЄС попередньо підписали угоду про єдиний авіаційний простір, який дозволяє усім європейським авіакомпаніям виконувати прямі рейси в Україну з будь-якою точки Європи та навпаки. Також це передбачає зняття обмежень на кількість рейсів між Україною та країнами Євросоюзу. 

У березні 2014 ЄС відклав підписання угоди про "відкрите небо" з Україною через незавершений Євросоюзом процесвнутрішнього узгодження редакції визначення "територія" у контексті питання Гібралтару.

Як повідомлялося раніше, в липні віцепрем'єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина підтвердила, що саміт Україна-ЄС відбудеться в жовтні. 

Попередній саміт Україна-ЄС відбувся у Києві у липні 2019. Україну представляв президент Володимир Зеленський, ЄС - голова Євроради Дональд Туск та голова Єврокомісії Жан-Клод Юнкер.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram