ГоловнаСвіт

13 країн ЄС застерігають від порушення прав людини під приводом боротьби з коронавірусом

Автори документа наголосили, що "глибоко стурбовані" ризиками для верховенства закону.

13 країн ЄС застерігають від порушення прав людини під приводом боротьби з коронавірусом
Фото: EPA/UPG

Німеччина і ще 12 країн - членів Європейського Союзу оприлюднили заяву, в якій застерегли окремі держави від довгострокового посягання на основні права і свободи людини під приводом боротьби з пандемією коронавірусу.

Про це повідомляє Deutsche Welle.

Автори документа наголосили, що "глибоко стурбовані" ризиками для верховенства закону, які можуть виникнути в результаті "певних надзвичайних заходів".

Заява, схоже, стала відсиланням до ситуації в Угорщині, де 30 березня парламент наділив уряд Віктора Орбана винятковими повноваженнями на час дії режиму надзвичайного стану.

Правозахисна організація "Репортери без кордонів" раніше жорстко розкритикувала цей законопроєкт. Виконавчий секретар організації Крістіан Мір заявив, що Орбан "зловжив кризовою ситуацією в прагненні до абсолютної влади над угорськими ЗМІ". За його словами, документ "погрожує заткнути рот останнім незалежним журналісткам і журналістам".

Міністр закордонних справ Люксембургу Жан Ассельборн, своєю чергою, в інтерв'ю німецькій газеті Die Welt заявив, що європейцям "не можна миритися з тим, що всередині ЄС існує диктаторський уряд", і закликав відправити Угорщину в "політичний карантин".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram