ГоловнаСвіт

NASA повідомило про скорочення озонової діри до мінімальних розмірів

Причиною є не зусилля людини, а потепління стратосфери.

NASA повідомило про скорочення озонової діри до мінімальних розмірів
Фото: EPA/UPG

NASA повідомило про скорочення озонової діри над Південним полюсом до мінімального рівня відтоді, як її вперше виявили в 1980-х роках.

Про це пише "Голос Америки".

Зараз її розмір - 9,3 млн квадратних кілометрів, тоді як зазвичай наприкінці вересня - початку жовтня вона розростається до 20,7 мільйона квадратних кілометрів.

"Це дуже хороші новини. Це означає, що півкуля покривається більш значним обсягом озону, і рівень ультрафіолетового випромінювання на поверхні зменшується", - сказав представник NASA Пол Ньюман. Озон у стратосфері поглинає частину шкідливого ультрафіолетового випромінювання Сонця, яке може викликати рак шкіри, катаракту, пригнічувати імунну систему і завдавати шкоди рослинам.

Найімовірнішою причиною скорочення озонової діри вчені вважають не останні зусилля людства щодо зниження викидів, а зміни погоди.

"Потрібно розуміти, що ситуація, яку ми спостерігаємо цього року, обумовлена потеплінням стратосфери. Це не означає, що рівень озону в атмосфері раптово став стрімко відновлюватися", - сказав учений. Щоб хлор в атмосфері перетворився на речовину, що поглинає озон, потрібні холодні температури в стратосфері і хмари. У разі потепління хмари розсіюються. Цього року температури під атмосферою були на 29 градусів вищі за середні.

Штучні сполуки хлору, які можуть зберігатися в атмосфері 100 років, пошкоджують озоновий шар, створюючи дірки. Цей ефект найбільш помітний над Антарктикою, "через особливі атмосферні та хімічні умови, які існують тільки там і більше ніде", повідомляє Національне управління океанічних і атмосферних досліджень.

Міжнародний Монреальський протокол, розроблений у 1987 році для зниження шкоди, заборонив виробництво багатьох сполук хлору, які використовуються в холодильниках і аерозолях, наприклад, лаку для волосся. Після цього розмір озонової діри став повільно скорочуватися, але вона все ж залишається доволі великою, що призводить до значної втрати озону.

За оцінками вчених, рівень озону над Антарктикою відновиться до рівня 1980 року приблизно до 2070 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram