ГоловнаСвіт

МАГАТЕ підтвердило перевищення Іраном норм збагачення урану

Іран збагатив уран до рівня в 4,5 відсотка, за допустимих - 3,67 відсотка.

МАГАТЕ підтвердило перевищення Іраном норм збагачення урану
МАГАТЭ подтвердило превышение Ираном норм обогащения урана
Фото: EPA/UPG

Іран істотно перевищив обмеження Спільного всеосяжного плану дій за рівнем збагачення урану. Про це йдеться в новому звіті Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), передає Німецька хвиля.

"У розпорядженні Ісламської Республіки перебуває 241,6 кг слабо збагаченого урану. Це відповідає приблизно 357 кг гексафториду урану, тоді як угода передбачає 300 кг як верхню межу запасів бінарного з'єднання", - йдеться у звіті.

Крім того, Іран збагатив уран до рівня в 4,5 відсотка, йдеться у звіті експертів. Тим самим фахівці МАГАТЕ підтвердили інформацію іранських агентств. Раніше офіційний Тегеран повідомив, що на початку вересня планує підвищити рівень збагачення до 20 відсотків.

Угода забороняє збагачувати уран вище за 3,67 відсотка

Нагадаємо, на початку липня представник іранського уряду Алі Рабей заявив, що країна збагачуватиме уран, залежно від своїх потреб. Тим самим Ісламська Республіка знімає з себе зобов'язання за Віденською ядерною угодою 2015 року, яка передбачає заборону на збагачення урану до рівня більш ніж 3,67 відсотка.

Спільний всеосяжний план дій, який підписали Іран, а також США, Росія, Китай, Німеччина, Франція і Великобританія, передбачає виконання Тегераном низки кроків щодо обмеження своєї ядерної програми в обмін на скасування санкцій, введених США і ЄС.

Після того, як США в односторонньому порядку вийшли з угоди у травні 2018 року, Тегеран відмовився виконувати частину зобов'язань в рамках СВПД. Вашингтон у відповідь посилив санкції щодо Тегерана і відправив у регіон військові кораблі та бомбардувальники.

Решта п'ять учасників угоди дотримуються її, наголосила 30 серпня глава європейської дипломатії Федеріка Могеріні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram