ГоловнаСвіт

США ввели санкції щодо затриманого в Гібралтарі іранського супертанкера

За інформацією США, танкер покинув Гібралтар і прямує в Тартус, хоча влада Ірану запевняла, що судно не піде в Сирію.

США ввели санкції щодо затриманого в Гібралтарі іранського супертанкера
Танкер Adrian Darya
Фото: EPA/UPG

США ввели санкції щодо нафтового танкера Adrian Darya 1, який раніше мав назву Grace 1, а також його капітана. Про це йдеться у повідомленні на сайті Міністерства фінансів Сполучених Штатів, опублікованому в п'ятницю, 30 серпня.

У відомстві вважають, що такі судна дозволяють іранському Корпусу вартових ісламської революції (КВІР) перевозити велику кількість нафти. На думку міністерства, КВІР намагається маскувати цей вантаж і незаконно продавати його з метою фінансування ворожої діяльності режиму та пропаганди тероризму.

"Нехай це буде уроком для всіх, кому хочеться підтримати перевезення іранської нафти, призначеної для жорстокого режиму Асада", - заявив радник президента США з національної безпеки Джон Болтон, передає DW.

Раніше держсекретар США Майкл Помпео повідомив, що судно прямує в сирійський порт, незважаючи на запевнення влади Ісламської Республіки.

"У нас є інформація, що заслуговує довіри, що танкер прямує в Тартус. Я сподіваюся, що він змінить курс. Довіряти Заріфу було великою помилкою", - написав Помпео у своєму твіттері.

За його словами, раніше глава МЗС Ірану Мохаммад Заріф гарантував Лондону, що судно не попрямує до Сирії.

Нагадаємо, в липні влада британської заморської території Гібралтар затримала за запитом США до Великобританії танкер Grace 1, запідозривши його в перевезенні нафти в Сирію із порушенням санкцій ЄС. Низка інформагентств повідомили, що судно везло нафту з Ірану.

Такі дії можуть означати порушення санкцій США на експорт нафти з Ісламської Республіки.

Через два тижні бійці іранського КВІР затримали в Ормузькій протоці британський танкер Stena Impero, звинувативши його в порушенні правил міжнародного судноплавства. Цей танкер залишається у владі Ісламської Республіки до сьогодні.

У середині серпня Grace 1 дозволили продовжити свій шлях. Гібралтар відмовив Вашингтону у вимозі повторно затримати судно. Як пояснили в Гібралтарі, європейські закони менш суворі, ніж санкції США щодо Ірану.

Крім того, Корпус вартових ісламської революції, якому належить танкер, за законодавством ЄС, Сполученого Королівства та Гібралтару не вважається терористичною організацією, як у США, обґрунтувала свою позицію влада британської заморської території. У відповідь суд у США видав ордер на арешт танкера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram