ГоловнаСвіт

Волкер закликав Росію припинити брехати про причини катастрофи MH17

Волкер закликав Росію припинити брехати про причини катастрофи MH17
Фото: Сергей Нужненко/Радио Свобода

Спецпредставник Держдепартаменту США з питань України Курт Волкер закликав Кремль припинити брехати про причину катастрофи над Донецьком Boeing-777 "Малайзійських авіаліній", що прямував рейсом MH17 з Амстердама в Куала-Лумпур.

Про це він написав у своєму мікроблозі Twitter.

"Росії пора покласти край брехні про збитий літак MH17 і припинити свою безпардонну кампанію дезінформації", - написав дипломат.

Волкер закликав Кремль співпрацювати зі слідством і дотримуватися міжнародного законодавства.

"Росії слід почати співпрацювати зі слідством і дотримуватися резолюції Ради Безпеки ООН 2166 від 2014 року і дати гарантії того, що всі обвинувачені, які перебувають на території РФ, постануть перед правосуддям", - додав він.

Нагадаємо, "Боїнг-777" "Малазійських авіаліній", що виконував рейс МН17 Амстердам - Куала-Лумпур, був збитий в небі над Донецькою областю 17 липня 2014 року. На його борту перебувало 298 осіб. Усі вони загинули.

Міжнародна слідча група прийшла до висновку, що лайнер збили ракетою з комплексу "Бук", що належав російській 53-й зенітній ракетній бригаді ППО, яка базується в Курську. Комплекс доправили на Донбас, причому всі машини, які супроводжували його, також належали до російських Збройних сил.

У Міноборони РФ заявили про фальсифікацію фото і відеодокументів, які свідчили про те, що рейс MH17 збив ЗРК "Бук", привезений з РФ. Попередні версії, озвучені російським Міноборони, також стосувалися "іспанського диспетчера", який розповідав, що за кілька хвилин до катастрофи поруч з ним були зафіксовані українські військові літаки. Крім того, російські силовики презентували фейкові супутникові фото і схеми, які мали стати доказом того, що літак нібито збила ракета з українського "Бука".

У червні 2015 року чергову версію вже представили в слідчому комітеті РФ. Російські правоохоронці заявили про існування "техніка боєприпасів", який стверджував, що Boing розбився через постріл українського винищувача Су-25.

У вівторок, 19 червня, міжнародна слідча група (JIT) оприлюднила імена чотирьох підозрюваних у катастрофі літака: це росіяни Ігор Гіркін (Стрєлков), Сергій Дубинський, Олег Пулатов і українець Леонід Харченко. Прокуратура Нідерландів готується висунути цим людям звинувачення.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram