ГоловнаСвіт

Західні лідери відзначили 75-ту річницю висадки союзників у Нормандії

Урочистості відбулися в місті Портсмуті в Великобританії.

Глави держав і урядів 16 країн взяли участь в урочистостях з нагоди 75-ї річниці висадки союзників у Нормандії під час Другої світової війни.

Серед учасників проведеного в середу, 5 червня, заходу - президент США Дональд Трамп, королева Великобританії Єлизавета II, прем'єр-міністр Великобританії Тереза Мей, канцлер ФРН Ангела Меркель і президент Франції Еммануель Макрон, передає Німецька хвиля.

Фото: EPA/UPG
Фото: EPA/UPG

Лідери 16 країн прийняли спільну декларацію, в якій зобов'язалися не допустити повторення жахів Другої світової війни. У декларації наголошується на важливості таких свобод, як демократія, толерантність і правова держава.

Фото: EPA/UPG

"Ми будемо співпрацювати як союзники і друзі, щоб захищати ці свободи завжди, коли вони опиняться під загрозою", - йдеться в тексті документа.

Фото: EPA/UPG

В урочистому військовому параді з нагоди 75-ї річниці висадки союзників взяли участь також близько 4 тисяч британських військовослужбовців, бойові кораблі і літаки.

Фото: EPA/UPG

Крім того, глядачі мали можливість почути і побачити спогади очевидців тих подій, подивитися вистави та музичні виступи. Серед почесних гостей були і 300 ветеранів Другої світової, які брали участь в операції.

Фото: EPA/UPG

Як повідомлялось, президента Росії Путіна вперше, починаючи з 2004 року, не запросили на святкування річниці Нормандської операції.

Операція «Overlord» з висадки військ союзників на півночі Франції є найбільшою військово-морською десантною в історії. Розпочалася 6 червня 1944 і тривала до 1 липня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram