ГоловнаСвіт

Президентом Латвії обрано суддю Європейського суду Левітса

Егіл Левітс активний у латвійській політиці з 1980 року.

Президентом Латвії обрано суддю Європейського суду Левітса
Эгил Левитс
Фото: EPA/UPG

Сейм Латвії обрав нового президента країни - ним став 63-річний суддя Європейського суду Егіл Левітс.

Про це повідомляє Delfi.

Відзначають, що Левітс заручився підтримкою 61 депутата. Юріс Янсонс отримав лише 8 голосів "за" і 85 "проти", Дідзіс Шмітс - 24 голоси "за" і 69 "проти".

Левітс активний у латвійській політиці з 1980 року, в 1990-х він був представником Латвії в Європейському суді з прав людини. З 2004 року - суддя Європейського суду, його повноваження повинні закінчитися в 2024 році.

Комісія під його керівництвом розробляла преамбулу Конституції - він наполягав на згадці християнських цінностей і латвійській народній мудрості в тексті преамбули.

У 2016 році Левітс був серед найбільш високооплачуваних посадовців ЄС, а в 2018 році став "Європейською людиною року в Латвії". В інтерв'ю ЗМІ Левітс розповів, що його місячна зарплата в Суді ЄС становить близько 20 тис. євро.

Напередодні виборів Левітс дав інтерв'ю газеті Neatkarīgā rīta avīze, в якому виклав принципи, яких обіцяє дотримуватися, якщо стане головою держави. "Я запропонував би три головні напрями: солідарність, приналежність і сучасну державу", - сказав тоді він.

Нагадаємо, 20 травня президент України Володимир Зеленський провів зустрічі з президентами Естонії, Латвії, Литви і Угорщини.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram