ГоловнаСвіт

Чеський готель відсудив право не селити росіян через окупацію Криму

Посол України назвав це рішення дуже важливим прецедентом.

Власник чотиризіркового готелю Brioni в Остраві Томаш Крчмарж (Thomas Krchmarg) виграв розгляд у Конституційному суді Чехії, пов'язаний з його рішенням відмовляти в прийомі росіянам.

Про це повідомив посол України в Чехії Євген Перебийніс у фейсбуці.

"П'ять років тому він став автором перших антиросійських санкцій у Чехії. 24 березня 2014 року у своєму готелі він вивісив оголошення про те, що через анексію Росією Криму громадян РФ тут селити не будуть. Через кілька днів, однак, він змінив умови: громадян Росії готель буде поселяти, тільки якщо вони письмово заявлять про засудження окупації Криму", - написав посол.

Томаш Крчмарж, власник чеського готелю Brioni
Фото: Aleš Honus, Právo
Томаш Крчмарж, власник чеського готелю Brioni

Чеська торговельна інспекція оштрафувала Крчмаржа на 50 тисяч крон (близько 2 тисяч євро), вважаючи такий підхід дискримінацією. Згодом він домігся зниження штрафу вдесятеро, але продовжив судитися і далі.

"Він наполягав, що навіть якщо йому доведеться заплатити одну крону, з таким рішенням він не погодиться. Пройшовши цілу низку успішних і неуспішних судових розглядів у різних інстанціях, Томаш довів справу до Конституційного суду. І от сьогодні був оголошений вердикт вищої чеської судової інстанції. Конституційний суд ухвалив, що в цьому випадку дискримінації не було. Він відкинув твердження Вищого адміністративного суду про те, що йшлося про національну нетерпимість, а навпаки - визнав дії готелю раціональними", - повідомив посол.

Brioni Boutique Hotel в Остраві
Фото: brioni.hotel.cz
Brioni Boutique Hotel в Остраві

Відмову клієнтові через його етнічне походження чи релігію, на думку суду, вважали б дискримінацією, але через громадянство - ні.

"Тож маємо надзвичайно важливий прецедент рішення Конституційного суду країни ЄС, в якому не тільки відновлено справедливість щодо людини, яка стала на захист України, а й підтверджено протиправність анексії Росією території України", - заявив Перебийніс.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram