ГоловнаСвіт

Росіянин, який пошкодив картину "Іван Грозний вбиває свого сина" в Третьяковці, отримав 2,5 роки колонії

37-річного уродженця Узбекистану визнано винним за статтею "Знищення або пошкодження особливо цінних об'єктів культурної спадщини".

Росіянин, який пошкодив картину "Іван Грозний вбиває свого сина" в Третьяковці, отримав 2,5 роки колонії

Замоскворецький суд Москви засудив до 2,5 років колонії загального режиму Ігоря Подпоріна, який 25 травня 2018 року пошкодив картину Іллі Рєпіна "Іван Грозний і син його Іван" (також відому як "Іван Грозний вбиває свого сина") у Третьяковській галереї.

Про це повідомляє "Интерфакс".

"Визнати Подпоріна винним у скоєнні злочину, передбаченого ч. 2 ст. 243 КК РФ (знищення або пошкодження особливо цінних об'єктів культурної спадщини), і призначити йому покарання у вигляді двох років шести місяців позбавлення волі з відбуванням покарання у виправній колонії загального режиму", - йдеться у вироку.

При цьому суд зарахував до строку покарання час з моменту затримання з розрахунку день під арештом за півтора дня в колонії загального режиму. Тож в ув'язненні йому залишилося провести трохи більше ніж рік.

Адвокат засудженого заявила, що вирок буде оскаржено.

Подпоріна - 37-річного уродженця Узбекистану, який довгий час проживав у Воронезькій області, - затримали 25 травня 2018 року, після того як він металевим стовпчиком огорожі розбив скло картини і пошкодив полотно "Іван Грозний і син його Іван" - розірвав його в трьох місцях, постраждала авторська рама.

Свій вчинок Подпорін пояснив тим, що "обурився змістом картини", "тому що в картині все брехня".

У грудні 2018 року головний хранитель музейних предметів Третьяковської галереї Тетяна Городкова повідомила, що весь проект реставрації полотна Рєпіна фінансує спонсор, це "значна сума", але не захотіла озвучувати конкретні цифри. У квітні 2019 року в Третьяковці повідомили, що спеціально створена для цього майстерня почала реставрувати картину "Іван Грозний і син його Іван", яку вирішили "продублювати" на інше полотно.

Нагадаємо, влада США планує повернути Україні картину "Таємний виїзд Івана Грозного перед опричниною", написану 107 років тому художником Михайлом Паніним. На ній зображено сцену з 16 століття: російський цар Іван IV, відомий як Іван Грозний, виїжджає зі свитою з кремлівських воріт.

Картина зникла з художнього музею Дніпра під час окупації міста 1941 року, а недавно була виявлена в приватному будинку в штаті Коннектикут.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram