ГоловнаСвіт

США тимчасово виводять своїх військових з Лівії

"Ситуація на місцях в Лівії стає "дедалі складнішою і непередбачуванішою".

США тимчасово виводять своїх військових з Лівії
Фото: EPA\UPG

США тимчасово виводять свій контингент з Лівії у зв'язку з погіршенням ситуації з безпекою в країні. Про це йдеться в повідомленні на сайті Африканського командування Збройних сил США.

Глава Африканського командування Томас Вальдхаузер зазначив, що реальна ситуація на місцях в Лівії стає "дедалі складнішою і непередбачуванішою".

"Африканське командування ЗС США буде продовжувати стежити за ситуацією на місцях в Лівії і оцінювати можливість відновлення військової присутності США, за необхідності", - йдеться в повідомленні.

Зазначається, що контингент американських сил у Лівії надає військову підтримку дипломатичним місіям, контр-терористичній активності, розширенню партнерства і поліпшенню ситуації з безпекою в регіоні.

У заяві наголошується, що американська сторона залишається прихильною до становлення безпечної і стабільної Лівії.

Раніше повідомлялося, що сили самопроголошеної "Лівійської національної армії" (LNA) генерала Халіфи Хафтара в п'ятницю, 5 квітня, захопили колишній міжнародний аеропорт Тріполі на півдні від столиці країни. Рада Безпеки ООН закликала війська самопроголошеної "Лівійської національної армії" генерала Хафтара припинити "всі військові пересування".

Бойові дії розгорнулися напередодні запланованих на середину квітня переговорів про мирне врегулювання в Лівії під егідою ООН.

Лівійського генерала підтримують Єгипет, ОАЕ і Росія. Халіфа Хафтар останніми роками неодноразово відвідував Москву та провів переговори з міністром оборони РФ Сергієм Шойгу, останній візит відбувся в листопаді 2018 року. На його зустрічі з главою Міноборони Росії був помічений бізнесмен Євген Пригожин, якого пов'язують з ПВК "Вагнера".

Політична криза в Лівії триває з 2011 року - після загибелі Муаммара Каддафі. Зараз у Лівії зберігається двовладдя: на сході країни в місті Тобрук розташований парламент, а на заході в столиці Тріполі базується сформований за підтримки ООН і визнана міжнародним співтовариством уряд національної згоди під керівництвом Файєза Сараджа. Влада на сході країни діє незалежно від Тріполі, спираючись на національну армію на чолі з маршалом Хафтаром.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram