ГоловнаСвіт

Ватикан відкриє доступ до архівів часів Другої світової війни

Папа Франциск прийняв рішення достроково розсекретити матеріали про понтифікат Пія XII.

Ватикан відкриє доступ до архівів часів Другої світової війни
Папа Римский Франциск
Фото: EPA/UPG

Папа Римський Франциск оголосив про рішення відкрити доступ до матеріалів Ватиканського секретного архіву, що стосуються часів Другої світової війни і понтифікат Пія XII.

Про це повідомляє "Голос Америки".

Єврейські громади домагалися відкриття архівів десятки років. Деякі їхні представники звинувачують папу Пія XII в тому, що він не засудив Голокост.

"Зазвичай Ватикан доступ до архівів відкриває через 70 років після закінчення понтифікату, проте у випадку з папою Пієм XII, який очолював Католицьку церкву з 1939-го по 1958 рік і впродовж більшої частини Другої світової війни, папа Франциск вирішив відкрити архіви на вісім років раніше, не чекаючи на 2028 рік", - пише видання.

Відзначають, що дослідники отримають доступ до всіх матеріалів з 2 березня 2020 року.

Пія XII критикують за те, що він закривав очі на жахи Голокосту. Критики вважають, що він не доклав достатньо зусиль, щоб допомогти євреям і припинити їхнє переслідування. Ватикан, зі свого боку, захищає понтифіка, наполягаючи, що він "робив усе можливе шляхом таємної дипломатії". Папа Франциск розділяє цю позицію. Він вважає, що критика на адресу Пія "дещо упереджена і перебільшена", і висловлює впевненість, що "серйозне і об'єктивне історичне дослідження дозволить дати оцінку в правильному світлі".

Голова єврейської громади Риму Рут Дурегелло назвала рішення папи Франциска "позитивною новиною" і висловила надію, що дослідникам вдасться "пролити повне світло на роль папи Пія XII під час Другої світової війни", хоча для цього і доведеться почекати ще рік. "Краще пізно, ніж ніколи", - зазначила вона.

Директор меморіалу Яд ва-Шем в Єрусалимі доктор Яель Нідам-Орвіето зазначила, що відкриття доступу до архівів стане важливою подією.

Нагадаємо, в лютому минулого року канцлер Німеччини Анґела Меркель визнала відповідальність Німеччини за Голокост.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram