ГоловнаСвіт

Помпео назвав погрози Путіна націлити ракети на США "порожніми словами"

"Ці слова спрямовані на те, щоб прикрити головний виклик".

Помпео назвав погрози Путіна націлити ракети на США "порожніми словами"
Майк Помпео считает угрозы Путина о ракетах "пустыми словами"
Фото: EPA/UPG

Держсекретар США Майкл Помпео вважає, що погрози президента Росії Володимира Путіна спрямувати ракети на США є порожніми словами.

Про це він заявив в інтерв'ю CNN.

"Так, Путін тоді вкотре оголосив про нібито готовність Москви у відповідь на розгортання американських ракетних систем у Європі націлити російські на США. Це, безперечно, гучні слова. Ці слова спрямовані на те, щоб прикрити головний виклик. Адже він говорив про рішення США вийти з договору, що поширюється на ракетні системи середньої і малої дальності", - сказав Помпео.

При цьому він підкреслив, що саме Росія порушила умови ракетного договору.

"Абсолютно зрозуміло, що це пуста погроза з боку Москви... Росія порушувала цей договір, тому для американців немає жодного сенсу і далі зв'язувати себе обмеженнями, передбаченими цим договором", - додав держсекретар США.

Нагадаємо, договір про РСМД був підписаний 1987 року генеральним секретарем ЦК КПРС Михайлом Горбачовим і президентом США Рональдом Рейганом. Ракети середньої і малої дальності становлять найбільшу загрозу для світу, оскільки здатні досягти мети протягом декількох хвилин і не залишають супротивникові шансів підготуватися до удару і відбити його.

У Вашингтоні і НАТО вважають, що РФ порушила ДРСМД створенням ракети 9М729, здатної пролетіти понад 500 км. Російські військові натомість стверджують, що 9М729 не може подолати 500-кілометрову межу.

У грудні 2018 року США пригрозили вийти з угоди, якщо Росія не повернеться до виконання своїх договірних зобов'язань протягом 60 днів. Коли два місяці минули, у Вашингтоні оголосили про припинення участі в ДРСМД. Наступного дня Путін заявив про "дзеркальну відповідь" Москви і доручив МЗС РФ і Міноборони країни припинити подальші спроби ініціювати переговори про цю угоду.

Виступаючи з посланням до Федеральних зборів 20 лютого, Путін заявив, що у відповідь на вихід США з договору про ракети середньої і малої дальності Росія розгорне ракетні системи, які будуть націлені не тільки на озброєння, а й на центри прийняття рішень на території США і їхніх союзників. У НАТО назвали погрози президента РФ неприйнятними.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram