ГоловнаСвіт

США пригрозили виходом з ракетного договору через порушення його Росією (оновлено)

"Ми сподіваємося, що вони змінять курс, але наразі немає сигналів, що вони мають намір це зробити".

США пригрозили виходом з ракетного договору через порушення його Росією (оновлено)
Государственный секретарь США Майк Помпео
Фото: EPA/UPG

Сполучені Штати Америки заявляють, що вийдуть з договору про ліквідацію ракет малої і середньої дальності часів Холодної війни, якщо Росія не повернеться до виконання умов угоди протягом 60 днів.

Про це повідомляє Радіо Свобода.

Державний секретар США Майк Помпео оголосив про рішення 4 грудня після того, як учасники саміту НАТО в Брюсселі підтримали обвинувачення США на адресу Москви у порушенні положень договору, укладеного в 1987 році.

"Ми сподіваємося, що вони [Росія] змінять курс, але наразі немає сигналів, що вони мають намір це зробити", - сказав Помпео.

У НАТО вважають, що Росія розробила і взяла на озброєння ракетну систему 9М729, порушуючи ракетний договір.

Представник МЗС Росії Марія Захарова, зі свого боку, стверджує, що її країна дотримується положень документа.

Оновлення. НАТО офіційно звинуватило Росію в порушенні Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності, передає Бі-бі-сі.

"Союзники дійшли висновку, що Росія розробила і розгорнула ракетну систему 9М729, що порушує договір РСМД і несе істотний ризик для євроатлантичної безпеки", - йдеться в заяві НАТО.

"У США є докази того, що Росія порушує договір [РСМД]. І ми надавали ці докази і Росії, і нашим партнерам. Я не можу обговорювати розвіддані і деталі тієї інформації, яка могла бути надана. Але всі сторони ознайомлені з даними, які їм треба знати", - заявила в ексклюзивному інтерв'ю Бі-бі-сі представник держдепартаменту США Ванесса Аскер.

У 2014 році США вперше офіційно попередили Росію про те, що вона порушує договір. Питання про денонсацію цього Договору розглядалося ще адміністрацією президента Барака Обами, але від цього кроку відмовилися через протести Німеччини і побоювання, що він може призвести до гонки озброєнь.

Головним приводом для рішення про можливий вихід США з угоди стало порушення цього договору Росією, яка почала дислокувати в Європі ракети малого радіусу дії, здатні нести ядерні боєголовки. Під час зустрічі з міністрами оборони країн-членів НАТО міністр оборони США Джим Маттіс заявив, що якщо Москва не змінить свою поведінку, Вашингтон буде змушений створити адекватну противагу новим російським ракетам.

Нагадаємо, 22 жовтня було оголошено рішення президента США Дональда Трампа в односторонньому порядку вивести Сполучені Штати з Договору про ліквідацію ракет середньої і малої дальності (РСМД), оскільки російська сторона його не дотримується, а Китай та інші ядерні держави до нього взагалі не приєднувалися.

Договір про ліквідацію ядерних ракет середнього і меншого радіусу дії був підписаний Михайлом Горбачовим і Рональдом Рейганом у Вашингтоні 8 грудня 1987 року під час радянсько-американського саміту. Учасники зобов'язалися не виробляти, не випробовувати і не розгортати наземних балістичних і крилатих ракет середньої (1000-5500 км) і малої (500-1000 км) дальності.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram