ГоловнаСвіт

Сурков оголосив Росію XXI століття "державою Путіна"

"Різні гілки влади сходяться до особистості лідера".

Сурков оголосив Росію XXI століття "державою Путіна"
Фото: www.itogi.ru

Помічник президента РФ Владислав Сурков оголосив нинішню Росію "державою Путіна".

Про стан російської держави Сурков написав у статті "Довга держава Путіна", опублікованій у понеділок у "Независимой газете".

"Російська історія знає чотири основні моделі держави, які умовно можуть бути названі іменами їхніх творців: держава Івана Третього (Велике князівство/Царство Московське і всієї Русі, XV-XVII століття); держава Петра Великого (Російська імперія, XVIII-XIX століття); держава Леніна (Радянський Союз, ХХ століття); держава Путіна (Російська Федерація, XXI століття)", - йдеться в цій статті.

За його словами, "політична машина Путіна тільки набирає обертів", а вихід на повну потужність буде далеко попереду.

"І через багато років Росія все ще буде державою Путіна, як сучасна Франція досі називає себе П'ятою республікою де Голля, Туреччина (при тому, що при владі там зараз антткемалісти), як і раніше, спирається на ідеологію «Шести стріл» Ататюрка, а Сполучені Штати і понині звертаються до образів і цінностей напівлегендарних «батьків-засновників»", - пише Сурков.

Він констатує, що Росія - не демократія в західному вигляді, тому що "різні гілки влади сходяться до особистості лідера", "суспільство довіряє тільки першій особі".

"Запозичені в Заходу багаторівневі політичні установи в нас іноді вважаються частково ритуальними, заведеними більше для того, щоб було, «як у всіх», щоб відмінності нашої політичної культури не так сильно впадали сусідам у вічі, не дратували і не лякали їх. Вони як вихідне вбрання, в якому йдуть до чужих, а у себе ми по-домашньому, кожен про себе знає, в чому", - йдеться в статті.

"Наша система виглядає, звичайно, не витонченіше, зате чесніше", - заявив Сурков.

Він вважає, що така модель держави забезпечить Росії "довгу і славну історію".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram