ГоловнаСвіт

Макрон збирається провести референдум, щоб збити хвилю протестів

Референдум планують провести в кінці травня.

Макрон збирається провести референдум, щоб збити хвилю протестів
Макрон собирается провести референдум, чтобы сбить волну протестов
Фото: EPA/UPG

Адміністрація президента Франції Еммануеля Макрона таємно веде підготовку до референдуму, на який планує винести широке коло питань, пов'язаних з триваючими у Франції протестами «жовтих жилетів». Про це з посиланням на високопоставлені джерела пише видання Le Journal du Dimanch.

За словами співрозмовника видання, референдум планується провести 26 травня, в день виборів до Європарламенту. Він уточнив, що ймовірність проведення референдуму дуже висока.

Міністерство внутрішніх справ країни вже проводить консультації з друкарнями і постачальниками паперу з тим, щоб підготувати необхідні матеріали і провести тендер на їх друк відразу ж, як тільки адміністрація президента Еммануеля Макрона дасть зелене світло.

Нагадаємо, протести у Франції почалися 17 листопада 2018 року після проголошення про підвищення податків на паливо. Люди вийшли на вулиці, надівши світловідбивні жилети, звідси і пішла назва - "жовті жилети". З того часу схожі акції проводяться щотижня, хоча число їх учасників скоротилося.

Потім протести переросли у виступи проти Макрона. У грудні президент Франції пішов на низку економічних поступок, проте вже в новорічному зверненні його тон змінився. Він заявив, що уряд продовжить програму економічних реформ і "не даватиме ніяких поблажок при забезпеченні громадського порядку".

У зв'язку з протестами "жовтих жилетів" Макрон скасував поїздку на Всесвітній економічний форум в Давос.

У січні Макрон закликав громадян країни брати участь в загальнонаціональних дебатах і запропонував обговорити, зокрема, соціально-економічні проблеми держави.

Макрон також назвав теми, які хотів би обговорити під час дебатів. Це оподаткування і державні витрати, організація державних послуг, екологічна реформа, а також питання демократії.

Великі національні дебати у Франції пройдуть 9 і 16 березня.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram