ГоловнаСвіт

Сенат США запропонував Ассанжу дати свідчення у "російській справі"

Адвокати WikiLeaks розглядають пропозицію сенаторів.

Сенат США запропонував засновнику WikiLeaks Джуліану Ассанжу дати свідчення у справі про ймовірне втручання Росії у президентські вибори в США у 2016 році. Копія листа опублікована в твіттері WikiLeaks.

У листі наголошується, що Ассанж може дати свідчення в закритому режимі, у зручному для всіх місці і в зручний час. Адвокати WikiLeaks повідомили, що розглядають пропозицію, передає Голос Америки.

У 2016 році сайт WikiLeaks опублікував документи Демократичної партії США, які, за даними американських спецслужб, були вкрадені російськими хакерами. Москва свою причетність до цього заперечує. Джуліан Ассанж перебуває на території еквадорського посольства в Лондоні з 2012 року. Він не може покинути територію дипмісії, оскільки побоюється арешту за запитом Швеції та подальшої екстрадиції в США. Американська влада звинувачує Ассанжа в публікації секретних матеріалів Держдепартаменту. Йому загрожує до 35 років в'язниці і навіть смертна кара. Сам Ассанж звинувачення відкидає і вважає їх політично мотивованими.

Раніше МЗС Еквадору заявляло, що Ассанж не може вічно ховатися в їхньому посольстві у Лондоні. Надання притулку засновнику WikiLeaks вже обійшлося владі Еквадору у п'ять мільйонів доларів.

У березні 2018 року Ассанжа позбавили усіх засобів зв'язку за порушення обіцянки не втручатися у міжнародну політику. Це сталося після заяви Ассанжа з критикою висилання російських дипломатів із західних країн у зв'язку з отруєнням Сергія і Юлії Скрипалів. У твітах від 26 березня Ассанж писав, що провина Кремля в отруєнні Скрипалів не доведена і що висилання російських дипломатів тільки допоможе Кремлю і далі просувати свою версію про змову проти Росії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram