ГоловнаСвіт

Трамп застеріг Іран від погрожування США і пообіцяв наслідки

"Ми не та країна, яка зупиниться перед божевільними словами про насильство і смерть".

Трамп застеріг Іран від погрожування США і пообіцяв наслідки
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп застеріг лідера Ірану Хасана Рухані від погрожування Сполученим Штатам і пообіцяв наслідки.

Про це він написав у своєму мікроблозі Тwitter.

Так президент США відповів Рухані на його слова про війну з Іраном.

"Президентові Ірану Рухані: Ніколи, ніколи більше не погрожуйте Сполученим Штатам. Інакше ви зіткнетеся з такими наслідками, з якими не стикалися в історії. Ми не та країна, яка зупиниться перед божевільними словами про насильство і смерть. Стережіться!" - написав Трамп.

Нагадаємо, напередодні Рухані застеріг Трампа "від необдуманих дій, які можуть призвести до війни" і заявив, щоб той "не грався з хвостом лева". Раніше президент Ірану пригрозив Вашингтону "безпрецедентними наслідками", якщо США вийдуть з ядерної угоди.

Як відомо, 2015 року Великобританія, Німеччина, Китай, Росія, Франція і США, з одного боку, і Іран, з іншого, підписали ядерну угоду. Вона передбачала зняття з Тегерана економічних санкцій США і ЄС в обмін на згортання іранською владою ядерної програми. У травні 2018 року президент США Дональд Трамп оголосив про вихід з цієї угоди, а потім Вашингтон розширив санкції проти Тегерана. Інші учасники угоди не підтримали США. Євросоюз заявив, що захистить інтереси європейських компаній, що інвестують в Іран, і дотримуватиметься спільного плану дій щодо іранської ядерної програми.

У травні США висунули 12 вимог, які Іран повинен виконати, щоб уникнути санкцій. Серед них - відмова від збагачення урану, припинення ракетної програми і доступ ядерних інспекторів до всієї території країни.

Держсекретар США Майк Помпео також закликав Іран припинити допомагати терористичним групам на Середньому Сході і хуситам у Ємені, забрати війська з Сирії та відмовитися від "поведінки, що загрожує сусідам".

У липні президент Ірану заявив, що Тегеран може заблокувати експорт нафти з Перської затоки, якщо його власний експорт зупиниться через санкції США. 21 липня цю пропозицію підтримав верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram