ГоловнаСвіт

Іран проведе великі військові навчання в Перській затоці

Навчання можуть проводити для демонстрації здатності перекрити Ормузьку протоку.

Іран проведе великі військові навчання в Перській затоці
Архивное фото
Фото: blogs.cfr.org

Підрозділ Збройних сил Ірану - Корпус вартових ісламської революції (КВІР) - у найближчі 48 годин проведе масштабні військові навчання в Перській затоці.

Про це повідомляє телекомпанія CNN.

Зазначають, що навчання можуть проводити для демонстрації здатності Ірану перекрити Ормузьку протоку. За даними CNN, у маневрах можуть узяти участь до 100 кораблів і катерів КВІР, сотні бійців, повітряні частини і берегові ракетні батареї, а також іранські військові, які не належать до КВІР.

"Ми знаємо про те, що Іран збільшує кількість військово-морських операцій у Перській затоці, Ормузькій протоці і затоці Оману. Ми уважно продовжуємо працювати з нашими партнерами, щоб забезпечити свободу судноплавства і торгового потоку в міжнародних водах", - заявив представник Центрального командування США капітан Вільям Урбан.

Раніше командувач ВМС Ісламської Республіки контр-адмірал Хосейн Ханзаде заявив, що національні інтереси Ірану є визначальним фактором у питанні збереження Ормузької протоки. На початку липня КВІР заявив про готовність перекрити протоку для транспортування нафти, якщо США продовжать санкційну політику щодо Ірану.

Нагадаємо, в травні США оголосили 12 вимог, які Іран повинен виконати, щоб уникнути санкцій. Серед них - відмова від збагачення урану, припинення ракетної програми і доступ ядерних інспекторів до всієї території країни.

Держсекретар США Майк Помпео також закликав Іран припинити допомагати терористичним групам на Середньому Сході і хуситам у Ємені, забрати війська із Сирії й відмовитися від "поведінки, що загрожує сусідам".

У липні президент Ірану заявив, що Тегеран може заблокувати експорт нафти з Перської затоки, якщо його власний експорт зупиниться через санкції США. 21 липня цю пропозицію підтримав верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram