ГоловнаСвіт

Ізраїль евакуював з Сирії "Білі шоломи"

Асадівці звинувачували волонтерів-рятувальників в поширенні дезінформації.

Ізраїль евакуював з Сирії "Білі шоломи"
Фото: EPA/UPG

Ізраїльська армія евакуювала із зони бойових дій у Сирії представників гуманітарної організації "Білі шоломи" з їхніми сім'ями.

Про це повідомив прес-секретар ізраїльського МЗС Еммануель Нахшон.

"За запитом США, Канади та європейських країн Ізраїль завершив гуманітарну місію з порятунку членів сирійської громадянської організації "Білі шоломи" і їх сімей. Їх евакуйовані з військової зони в Південній Сирії в сусідню країну", - написав Нахшон в твітері.

Німецький Bild пише, що ізраїльські військові евакуювали близько 800 чоловік. Під час цієї "історичної евакуації" правозахисники та їх сім'ї були доставлені до кордону Ізраїлю, ізраїльтяни на автобусах у супроводі поліції і представників ООН доставили їх на південь від до кордону з Йорданією.

Йорданське агентство Petra пише, що евакуйовані сирійці надалі будуть вивезені в Великобританію, Німеччину і Канаду. Вивіз цих людей в країни Заходу планується завершити протягом трьох найближчих місяців. До того часу вони перебуватимуть в спеціальному місці, що охороняється на території Йорданії, турботу про них бере на себе ООН.

"Білі шоломи" - об'єднання волонтерських груп рятувальників, які отримували підтримку міжнародних фондів і європейських урядів і регулярно проходили навчання у турецьких рятувальників. У "Білих шоломів" було понад сто центрів надання допомоги в регіонах Сирії, які перебували під контролем озброєної опозиції.

Організація "Білі шоломи" повідомляла про удари армії Башара Асада, в результаті яких страждали мирні громадяни. Зокрема, ця організація надавала дані про застосування хімічної зброї в Думі 7 квітня 2018 року.

Влада Росії і Сирії неодноразово звинувачувала "Білі шоломи" в поширенні дезінформації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram