ГоловнаСвіт

Партія колишнього іспанського прем'єра Рахоя обрала нового лідера

Екс-прем'єр очолював Народну партію майже 14 років.

Колишній прем'єр Іспанії Маріано Рахой залишив посаду лідера Народної партії, яку він обіймав останні 14 років. У суботу, 12 липня, його наступником став депутат іспанського парламенту Пабло Касадо. Він же стане наступним кандидатом від консерваторів на пост голови уряду Іспанії.

Про це пише El Pais.

Пабло Касадо
Фото: EPA/UPG
Пабло Касадо

Конкурентом Касадо була екс-заступник глави уряду країни Сорайя Саєнс де Сантамарія.

Під час голосування, в якому взяли участь майже 3 тисяч виборців, Касадо підтримали 57,2% членів НП, Саєнс де Сантамарію - 42%.

Нагадаємо, що на початку червня 2018 року Рахоя скинули з посади прем'єр-міністра, після чого уряд очолив соціаліст Педро Санчес. Він представляє Іспанську соціалістичну робочу партію, яка і була ініціатором відставки Рахоя. Соціалістів, які не мають більшості в парламенті, підтримала ціла низка політичних сил, зокрема ультраліва партія "Подемос" та регіональні партії басків і каталонців.

Демарш опозиції пов'язаний з рішенням національного суду Іспанії, який 24 травня засудив до різних термінів тюремного ув'язнення 29 з 37 фігурантів так званої "справи Гюртель". Вона стосується скандалу з масштабним підкупом з боку ділового співтовариства політиків від правлячої Народної партії.

Пабло Касадо (праворуч) вітає Маріано Рахоя
Фото: EPA/UPG
Пабло Касадо (праворуч) вітає Маріано Рахоя

Розслідування щодо Народної партії розпочалося в 2007 році. "Справа Гюртель" стала найбільшим корупційним скандалом в сучасній історії Іспанії. Через неї кілька відомих членів партії пішли зі своїх постів.

Рахой після звільнення заявив про бажання покинути політику і подав у відставку з посади партійного лідера.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram