ГоловнаКультура

Номінанту на "Оскар" з Сирії відмовили у в'їзді в США

Через антимігрантський указ Трампа.

Номінанту на "Оскар" з Сирії відмовили у в'їзді в США
Фото: Rotten Tomatoes

Сирійському оператору Халеду Хатібу, чий фільм про діючу пенсійну систему Сирії гуманітарної неурядової організації "Білі каски" номіновано на "Оскар", відмовили у в'їзді в США.

Як повідомляє агентство Ассошіейтед прес, раніше 21-річному оператору була видана американська віза, але йому не дозволили посадку на літак авіакомпанії "Турецькі авіалінії", що вилітав зі Стамбула в Лос-Анджелес, повідомляє ВВС.

За відомостями агентства, міністерство внутрішньої безпеки США в останній момент відмовило Хатібу у в'їзді, оскільки отримало щодо нього якусь "негативну інформацію". Як зазначає Associated Press, під цим терміном можуть критися різні обставини - від зв'язків з терористами до звичайного порушення візового режиму.

"Для поїздки в Сполучені Штати необхідні діючі проїзні документи", - прокоментувала відмову у в'їзді представник міністерства внутрішньої безпеки Джилліан Крістінсен.

Інцидент стався на тлі подій, пов'язаних з підписанням президентом США Дональдом Трампом указу про заборону в'їзду в країну громадянам семи країн з переважно мусульманським населенням. У числі цих країн значилися Сирія та Ірак. На початку лютого федеральний суд Сіетла ухвалив припинити дію президентського указу на невизначений термін. Дональд Трамп тоді заявив, що ймовірно незабаром підпише новий указ, що забороняє в'їзд в США громадянам семи країн.

Стрічка "Білі каски" від Netflix була номінована на "Оскар" в категорії "Кращий короткометражний документальний фільм". 40-хвилинна стрічка розповідає про трьох волонтерів "Білих касок", які відправляються з навчального центру в Туреччині в Сирію, щоб рятувати людей, чиї будинки зазнають бомбардувань і обстрілів.

Члени "Білих касок" називають себе добровольчою рятувальною групою. При цьому вони виступають проти режиму сирійського президента Башара Асада.

Нагадаємо, Трамп підписав міграційний указ 27 січня. Розпорядження Трампа передбачає припинення прийому сирійських біженців в США на невизначений термін. Інші програми прийому біженців припинені на 120 днів. Громадянам семи мусульманських країн - Ірану, Іраку, Лівії, Сомалі, Судану, Сирії та Ємену - заборонено в'їзд в США на 90 днів.

Раніше повідомлялося, що під дію указу потрапив іранський режисер Асгар Фархаді, чий фільм "Комівояжер" номінували на "Оскар". Іранська актриса Тарані Алідусті, яка зіграла головну роль у фільмі Фархаді, заявила, що не буде присутня на церемонії вручення кінопремії в знак протесту проти планів Дональда Трампа заборонити видачу американських віз жителям низки країн.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram