ГоловнаСвіт

У Греції колишніх членів уряду запідозрили в причетності до великого корупційного скандалу

Слідчі вважають, що через політиків Греція втратила мільярди євро під час фінансової кризи.

У Греції колишніх членів уряду запідозрили в причетності до великого корупційного скандалу
Фото: flaggenplatz.ch

Прокуратура Греції підозрює вісьмох колишніх міністрів і двох колишніх прем'єр-міністрів у причетності до великого корупційного скандалу.

Про це повідомляє Ekathermini

Йдеться про швейцарську фармацевтичну компанію Novartis, яка, за версією слідчих, платила лікарям за призначення ліків її виробництва за високими цінами. Сторона звинувачення стверджує, що колишні члени уряду знали про цю схему й отримали хабар за мовчання. Офіційно імена підозрюваних не називають.

Підозрювані чиновники працювали в уряді в період 2006-2015 років. Слідчі вважають, що встановлення високих цін коштувало державі мільярди під час фінансової кризи.

За інформацією грецьких ЗМІ, політики отримали близько €50 млн хабарів. ЗМІ також назвали імена чиновників, пов'язаних з розслідуванням, серед них - колишній прем'єр-міністр Антоніс Самарас (2012-2015) і помічник прем'єр-міністра Панагіотос Пікраменос (травень-червень 2012 року).

Також повідомляють, що справа базується переважно на свідченнях трьох осіб, які були включені в програму захисту свідків. Загалом свідчення дали 20 осіб.

Згідно з їхніми показами, найбільші виплати на суму €40 млн були здійснені в період до 2010 року, тоді як суми, сплачені після 2010 року, становили від €5 млн до €10 млн.

Самарас уже назвав звинувачення "наклепом" і заявив, що подасть позов проти чинного прем'єр-міністра Алексіса Ципраса.

Парламент Греції незабаром отримає матеріали справи, в яких містяться подробиці розслідування, щоб вирішити, чи давати дозвіл на кримінальне переслідування колишніх міністрів.

З 2010 року Греція отримує фінансову допомогу від структур Євросоюзу і Міжнародного валютного фонду (МВФ). Третій пакет фінансової допомоги в розмірі €86 млрд було узгоджено в 2015 році. Близько €3,3 млрд з наступного траншу Афіни витратять на обслуговування кредитів. Частина інших піде на створення резервного запасу для періоду після закінчення виплат третього пакета. У січні Єврогрупа виділила Греції €6,7 млрд.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram