ГоловнаСвіт

В Ірані звільнили 440 заарештованих під час протестів

Іранська влада стверджує, що протестувальники, які померли в тюрмах, вчинили суїцид.

В Ірані звільнили 440 заарештованих під час протестів
Протесты в Иране
Фото: EPA\UPG

Влада Ірану звільнила 440 осіб, заарештованих під час антиурядових протестів.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на іранських судових чиновників.

Агентство нагадує, що демонстрації, які розпочалися наприкінці грудня, охопили понад 80 іранських міст і привели до загибелі 25 осіб. Спочатку протести були спрямовані проти економічної політики Тегерана і зростання цін, проте згодом учасники акцій почали висловлювати невдоволення урядом і духовним керівництвом країни.

Іранські судові чиновники офіційно оголошували про арешт приблизно 1000 осіб по всій країні, однак, за деякими даними, їхнє число може сягнути 3700 осіб. Кілька людей померли в ув'язненні, в зв'язку з чим правозахисники закликали до проведення незалежних розслідувань. При цьому іранська влада підтвердила смерть лише двох заарештованих, заявивши, що вони наклали на себе руки.

Прокурор Тегерана Аббас Джафарі Долатабаді (Abbas Jafari Dolatabadi) заявив, що більшість заарештованих - молоді люди віком 18-35 років з бідних сімей.

Минулої п'ятниці, 12 січня, США ввели санкції проти 14 іранських громадян і організацій у зв'язку з порушенням прав людини і за підтримку іранської ядерної програми.

Нагадаємо, посол Ірану в ООН заявив, що протести в країні організували з-за кордону. Конкретних звинувачень іранський посол не озвучив.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram