ГоловнаСвіт

У Стамбулі проходять мирні переговори щодо Афганістану

Таліби заперечують свою участь у переговорах.

У Стамбулі проходять мирні переговори щодо Афганістану
Фото: raghusports.wordpress.com

У Стамбулі проходять переговори за участю представників влади Афганістану і низки збройних опозиційних угруповань цієї країни.

Як повідомляє агентство Anadolu, очікують, що переговори триватимуть три дні. 

Представник Вищої ради з питань миру Афганістану Емінулла Музаффер повідомив агентство, що угруповання на чолі з Мухаммедом Расулом, яке відкололося від ісламістського руху "Талібан", представляють Молла Абдурраіф і Молла Абдулхалім. Партію "Хізб ут-Тахрір аль-Ісламі" на чолі з Гульбеддіном Хекматіяром на переговорах представляють Деваджан Ахмедзаї і Хумаюн Джерір. Рахматулла Вердек представляє ще одну групу, що покинула лави "Талібану".

Вищу раду з питань миру Афганістану, якою керує Мухаммед Керім Халілі, на переговорах представляє Аббас Басір.

Музаффер повідомив, що зустріч у Стамбулі має підготовчий характер до всеосяжних мирних переговорів.

Водночас прес-секретар руху "Талібан" Забіулла Муджахід у своєму мікроблозі в Twitter спростував інформацію про участь талібів у переговорах у Туреччині. "Талібан" не відправляв своїх представників у Стамбул. Ті, хто беруть участь у зустрічі, не можуть представляти талібів", - написав Муджахід.

Ісламістський рух "Талібан" утворився в Афганістані в 1994 році. З 1996-го по 2001 рік керував країною, в 2003 році ООН визнала рух терористичною організацією. Таліби надали притулок Усамі бін Ладену після теракту 11 вересня 2001 року в Нью-Йорку. За різними оцінками, ісламісти контролюють до 70% території Афганістану, число активних бойовиків організації оцінюють у 27 тис. осіб.

Нагадаємо, на початку грудня в результаті повітряного удару убили ватажка спецназу "Талібану".

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram