ГоловнаСвіт

Німеччина: наче домовились, але насправді ще ні

Уже понад три місяці найпотужніша держава Євросоюзу залишається фактично без уряду. Звісно, усі внутрішні процеси у Німеччині тривають, а бюджет навіть показує профіцит, проте політичне життя затамувало подих. Парламентські вибори, що відбулися у країни наприкінці вересня минулого року, ледве не спричинили політичну кризу. Волевиявлення значно знизило показники партії Християнсько-демократичний союз (ХДС). А її лідерка і нинішня канцлерка ФРН Ангела Меркель хоч і виборола право вчергове очолити німецький уряд, проте ця перемога має гіркуватий присмак.

Фото: EPA/UPG

Після оголошення підсумків виборів до Бундестагу традиційний партнер ХДС по великій коаліції, Соціал-демократична партії Німеччини (СДПН) на чолі з Мартіном Шульцем, демонстративно пішла в опозицію. Меркель змушена була шукати нових союзників. Ними виявилися "Зелені" та "Вільна демократична партія". Проте не склалося. Тривалі коаліційні переговори, у результаті яких мав би бути сформований уряд, провалилися з тріском. Тому Меркель була змушена зробити другу спробу сформувати уряд та повернутися до старої доброї СДПН.

І от, минулої п'ятниці, після 24-годинних переговорів між лідерами ХДС, ХСС (сестринською партією ХДС) та СДПН було досягнуто попередню домовленість. Проте домовленість не про формування урядової коаліції, а тільки хоча б розпочати переговори про можливість сформувати уряд. Тим самим Німеччина побила рекорд - країна ще ніколи так довго не могла отримати уряд. Якщо ж ці переговори будуть успішними (а велика кількість експертів ставить це під сумнів), то щонайменше німецький уряд буде сформовано не раніше Великодня (цього року у ФРН він 1 квітня).

У чому ж проблема?

Попри принципове бажання СДПН піти в опозицію, між партіями Меркель та Шульца є ряд питань, у яких політичні сили не можуть знайти спільний знаменник. Здебільшого, це наріжні внутрішні проблеми. Зокрема, міграційні та економічні питання.

Лідер ХСС Хорст Зеехофер, канцлер Німеччини і голова ХДС Ангела Меркель і лідер СПДН Мартін Шульц на спільній
прес-конференції після переговорів, Берлін, 12 січня 2018.
Фото: EPA/UPG
Лідер ХСС Хорст Зеехофер, канцлер Німеччини і голова ХДС Ангела Меркель і лідер СПДН Мартін Шульц на спільній прес-конференції після переговорів, Берлін, 12 січня 2018.

І саме після цих попередніх переговорів було презентовано документ на 28 аркушах, де зафіксовані досягнуті домовленості. Фактично список того, що сторони " виторгували " одна в одної. Таким чином, лідери партій домовилися, що кількість біженців до країни буде зменшено до 180-220 тисяч осіб на рік. Окрім того, буде суттєво обмежене возз'єднання сімей для біженців з обмеженим статусом захисту. Напочатку таке возз'єднання буде призупинене зовсім, а згодом не має перевищувати 1 тисячу осіб на місяць.

Важливою також стала домовленість, що максимальна податкова ставка для населення не буде піднята (від теперішніх 42% до 45 % ). Хоч це й була одна з першочергових вимог СДПН.

Натомість у спірній упродовж тривалого часу темі досягнуто рішення - державні страхові контори знову братимуть оплату у рівних пропорціях з працедавців та працівників. І також буде запроваджено солідарні пенсії (проект СДПН для підвищення виплат пенсіонерам, які попри тривалий стаж отримують невеликі пенсії). Водночас податок на солідарність ( для підтримки регіонів Східної Німеччини , що входили до колишньої НДР) поетапно буде знижено.

Також сторони домовилися тісніше співпрацювати з Францією задля посилення Єврозони. Вони узгодили створення "спеціального бюджетного фонду" для економічної стабілізації Єврозони та підтримки структурних реформ.

Проте варто розуміти, що цей документ не є остаточним та його зміст може мінятися або доповнюватися.

Безвихідь Мартіна Шульца

Коли 7 грудня партійний з'їзд СДПН таки дав "зелене світло" на переговори щодо великої коаліції з ХДС/ХСС, стало зрозуміло, що таке рішення спричинить розкіл вже у самій СДПН. Власне, так і сталося.

Фото: EPA/UPG

Наразі для початку повноцінних коаліційних переговорів не вистачає лише одного - партійної згоди СДПН. У Мартіна Шульца є тиждень, щоб вмовити однопартійців підтримати створення коаліції з партією Меркель. 21 січня у Бонні відбудеться позачерговий з'їзд, головною метою якого стане голосування за це рішення.

Вже зараз положення Мартіна Шульца дуже незручне, що, в принципі, може коштувати йому й посади очільника партій. З одного боку на нього тиснуть лідери інших європейських країн, яких турбує політична невизначеність Німеччини. А з іншого - незадоволені однопартійці, які попри все не хочуть вчергове бути в уряді під керівництвом Ангели Меркель. Німецькі аналітики наголошують, що Шульцу потрібно здобути трофей у переговорах з Меркель та відстояти якомога більше принципових для СДПН позицій.

Фактично кожна година часу до з'їзду 21 січня для Шульца є на вагу золота - адже йому треба переконати категорично налаштованих соратників не тільки, щоб вберегти свою кар'єру, але й усю Німеччину від ще глибшої кризи.

А що, якщо не вийде?

Якщо ж, раптом на з'їзді СДПН не буде підтримано ідею великої коаліції з ХДС/ХСС, то події у країні можуть розгортатися щонайменше за двома сценаріями - або уряд меншості, або нові вибори. Проте за оцінками експертів, обидва сценарія значно не поліпшать ситуацію.

У разі формування уряду меншості Меркель доведеться шукати ситуативних союзників у прийнятті будь-яких внутрішньо- та зовнішньополітичних рішень. У деяких питаннях це може бути легким завданням, а в деяких - зовсім ні. Тому канцлерці вкрай небажано отримати такий нестабільний уряд.

Фото: EPA/UPG

Нові вибори, на думку аналітиків, суттєво не покращать нинішню ситуацію, а тільки зменшать рейтинги найбільших партій і принесуть більшу підтримку правопопулістській партії "Альтернатива для Німеччини", що значно ускладнить подальше формування урядової коаліції.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram