ГоловнаСвіт

У Німеччині завершилися переговори з приводу формування "великої коаліції" (Оновлено)

Зустріч лідерів трьох партій тривала більш ніж 24 години.

У Німеччині завершилися переговори з приводу формування "великої коаліції" (Оновлено)

На попередніх консультаціях з приводу формування в Німеччині урядової коаліції між консерваторами і соціал-демократами, що тривають уже більш ніж добу, досягнуто прориву.

Про це з посиланням на власні джерела повідомляє низка інформаційних агентств і видань, передає Deutsche Welle.

При цьому жодних подробиць щодо суті переговорів не наводять.

У нараді беруть участь голови Християнсько-демократичного союзу, Християнсько-соціального союзу і Соціал-демократичної партії Німеччини, а також керівники фракцій цих партій у бундестазі. Досягнутий результат повинен бути затверджений переговорними командами трьох політичних об'єднань. Лідери ХДС, ХСС і СДПН Анґела Меркель, Хорст Зеєхофер і Мартін Шульц мають намір запропонувати своїм партіям розпочати офіційні коаліційні переговори.

Оновлено: Лідери ХДС, ХСС і СДПН домовилися про формування "великої коаліції", повідомляє "Укрінформ".

"Ми вступаємо в коаліційні переговори з метою формування стабільного уряду", - заявила лідер ХДС Анґела Меркель

Вона зазначила, що проведено інтенсивні, чесні, дуже глибокі зондувальні переговори. "Ми серйозно працюватимемо в цьому законодавчому періоді над тим, щоб і через 10-15 років людям було добре жити в цій країні", - сказала вона.

Голова ХСС Хорст Зеєхофер поінформував, що його однопартійці одностайно схвалили прийнятий за підсумками переговорів документ. У понеділок, 15 січня, його обговорюватимуть на засіданні керівництва партії, однак це нічого не змінить у плані вирішення.

При цьому наголошено, що на відміну від ХСС і ХДС, яка також одностайно погодилася з положеннями 28-сторінкового документа, в СДПН рішення керівництва партій ще повинен затвердити з'їзд, який призначено на 21 січня. У цій партії сильні голоси, які виступають проти нової чорно-червоної коаліції. Меркель у зв'язку з цим заявила, що "з повагою очікуватиме рішення партійного з'їзду".

За словами голови СДПН Мартіна Шульца, записане в підсумковому документі - не порожні слова, "не риторика", партії серйозно мають це на увазі і запевнив, що проситиме з'їзд підтримати рішення керівництва щодо початку переговорів про формування уряду. При цьому він також підтвердив рішення "вступити в коаліційні переговори", подякувавши іншим партіям за "чесний і конструктивний дух переговорів".

Попередні переговори, розпочаті 7 січня, повинні були завершитися ввечері четверга, однак тривали аж до ранку п'ятниці. Найскладнішими темами були фінансова і міграційна політика.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram