ГоловнаСвіт

Російські хакери, можливо, планують атаки на Олімпіаду в Пхьончхані, - американські дослідники

Невідомі люди зареєстрували домени, що копіюють адреси Всесвітнього антидопінгового агентства, Антидопінгового агентства США і Олімпійської ради Азії.

Російські хакери, можливо, планують атаки на Олімпіаду в Пхьончхані, - американські дослідники
Фото: EPA/UPG

Американська компанія ThreatConnect Inc, яка працює у сфері кібербезпеки, заявила, що російські хакери можуть планувати атаки на Олімпійські ігри в південнокорейському Пхьончхані у відповідь на рішення усунути Росію від зимової Олімпіади.

Про це повідомляє агентство Рейтер. За даними ThreatConnect Inc, за останній місяць невідомі люди зареєстрували домени, що копіюють адреси Всесвітнього антидопінгового агентства, Антидопінгового агентства США і Олімпійської ради Азії. "Ці кроки схожі на методи, які російська група хакерів під назвою Fancy Bear використовувала в минулому", - пише Рейтер з посиланням на звіт. Така стратегія дозволяє влаштовувати різні атаки й отримувати доступ до такої інформації, як адреси електронної пошти.

У Threat Connect зазначили, що доказів протизаконних дій з новими доменами немає, проте вони можуть бути використані в нових атаках. Імітаційні домени "порушують питання можливості ширшої кампанії проти майбутніх зимових Ігор 2018 року", вважають у компанії. Міжнародний олімпійський комітет і посольство Росії у Вашингтоні на запити агентства не відповіли.

Раніше цього тижня Fancy Bear повідомила про отримання листування директора з правових питань МОК Говарда Ступпа, генерального директора МОК Крістофа Де Кеппера і наукового директора організації Річарда Бюджетта. Хакери прийшли до висновку, що WADA і Олімпійський комітет США оголосили "хрестовий похід" проти МОК і прагнуть виключити європейців з керівництва олімпійського руху. У WADA у відповідь заявили, що Fancy Bear намагаються підірвати роботу її партнерів.

Наприкінці 2017 року МОК ухвалив рішення про відсторонення російської збірної від Олімпійських ігор у Пхьончхані через допінговий скандал. У 2016 році незалежна комісія WADA під керівництвом Річарда Макларена випустила доповідь, у якій стверджувала, що російська влада підтримувала вживання допінгу своїми спортсменами на Іграх у Сочі 2014 року і приховували їхні позитивні допінг-проби.

Хакерів із Fancy Bear WADA раніше називала відповідальними за крадіжку і публікацію медичних даних американських спортсменів. Джерела The Bell повідомляли, що за угрупованням стоїть Головне управління Генштабу ЗС РФ (колишнє ГРУ).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram