ГоловнаСвіт

Трамп назвав країни Африки "брудними дірами"

Низка американських політиків розкритикувала президента за расистські заяви.

Трамп назвав країни Африки "брудними дірами"
Дональд Трамп
Фото: EPA/UPG

Президент США Дональд Трамп під час наради в Білому домі назвав деякі країни Африки "брудними дірами".

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на двох обізнаних співрозмовників.

Коментуючи законопроект, що стосується імміграції та підтримуваний членами обох палат в американському Конгресі, Трамп сказав: "Навіщо нам усі ці люди з Африки? Ці країни - брудні діри... Нам потрібно більше людей з Норвегії".

Крім того, за словами одного зі співрозмовників агентства, Трамп виступив проти в'їзду на територію США жителів Гаїті.

Член палати представників у Конгресі США Міа Лав - донька іммігрантів з Гаїті - назвала слова президента "злими і такими, що сіють розбрат", зазначивши, що подібні заяви - удар по американських цінностях. Вона закликала Трампа вибачитися перед громадянами США і країнами, які він образив. Ще один член палати представників, американка кубинського походження Ілеана Рос-Ліхтенен, сказала, що подібні заяви "не повинні звучати в Білому домі". Сенатор-демократ Річард Блументаль заявив, що слова президента - це "відкритий расизм... який погано захований за маскою імміграційної політики". 

Екс-президент Мексики Вісенте Фокс написав у своєму Twitter, що найбрудніша діра - це "рот Трампа". "Хто дав тобі право оголошувати, кого Америка вітає, а кого - ні? Велич Америки ґрунтується на різноманітті. Або ти забув своє іммігрантське походження, Дональде?" - написав він.

Як зазначає Рейтер, під час зустрічі в Білому домі йшлося про програму надання тимчасового притулку громадянам країн, які зіштовхнулися з політичними і природними катаклізмами. Раніше Трамп розпорядився зняти статус біженців із громадян Сальвадору, які перебувають у США в рамках цієї програми. У підсумку 200 тис. громадян Сальвадора можуть бути депортовані. Запропонований обома партіями законопроект пропонує продовжити дію програми, а натомість змінити або припинити програму "візової лотереї", що дає можливість отримати вид на проживання в США.

Представник Білого дому Радж Шах, коментуючи слова Трампа, сказав, що "деякі вашингтонські політики вирішують боротися за інші країни, а президент Трамп буде завжди боротися за американський народ". Трамп після вступу на пост президента підписав укази, що обмежують в'їзд у США громадян декількох мусульманських країн. Він також виступає за посилення американських імміграційних законів.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram