ГоловнаСвіт

Сорос звинуватив владу Угорщини у спробах "ввести населення в оману"

FT пов'язує посилення критики діяльності Сороса з прийдешніми парламентськими виборами в Угорщині.

Сорос звинуватив владу Угорщини у спробах "ввести населення в оману"
Джордж Сорос

Народжений в Угорщині мільярдер Джордж Сорос відповів на звинувачення прем'єр-міністра країни Віктора Орбана, який розповів про його намір збільшити приплив мігрантів у Європу.

В інтерв'ю Financial Times бізнесмен звинуватив уряд Угорщини в "розпалюванні ненависті" з метою зберегти владу.

"Трагедія для Угорщини полягає в тому, що її уряд, прагнучи зберегти владу, розпалює ненависть і вводить населення в оману", - сказав Сорос.

На думку фінансиста, Будапешт запустив кампанію проти нього, навмисно спотворює його погляди, щоб відвернути увагу виборців від низького рівня освіти і охорони здоров'я в країні.

Як пояснив Сорос, він вирішив відповісти на звинувачення угорського прем'єра Віктора Орбана після того, як влада країни оголосила про початок розслідування діяльності опозиційних груп, що входять у так звану "мережу Сороса".

"Я більше не можу мовчати через побоювання, оскільки недавня заява угорських спецслужб про початок розслідування означає, що будуть переслідувати не тільки організації, а й окремих лідерів", - пояснив фінансист.

FT нагадує, що в липні уряд Угорщини запустив на загальнонаціональних телеканалах рекламу, в якій звинуватив Сороса в причетності до збільшення потоку мігрантів у Європу. Крім того, по всій країні з'явилися рекламні щити з критикою Сороса.

У жовтні уряд відправив вісім мільйонів листів громадянам Угорщини, в яких докладно пояснив суть звинувачень на адресу Сороса. Орбан також говорив, що "війська Сороса" проникали в опозиційні партії й інститути ЄС, щоб просувати "глобалістські цінності". Угорський прем'єр підкреслював, що ці "війська" діють як "радянські агенти".

FT пов'язує посилення критики діяльності Сороса з парламентськими виборами, які пройдуть в Угорщині у квітні 2018 року.

Нагадаємо, що у квітні в Угорщині спалахнули протести проти закриття університету Сороса. 11 квітня уряд прем'єр-міністра Віктора Орбана шляхом прискореної процедури провів через парламент законопроект, згідно з яким іноземні вузи повинні мати відділення у своїй країні, крім відділення в Угорщині. ЦЄУ, в якому навчаються близько 1800 студентів із сотні країн, має статус приватного іноземного вузу з акредитацією у США, але в нього єдине відділення в Будапешті. У підсумку в червні уряд Угорщини вирішив викреслити деякі зі спірних пунктів із законопроекту, покликаного регулювати діяльність фінансованих з-за кордону неурядових організацій (НУО).

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram