ГоловнаСвіт

Університет Сороса переїде з Будапешта до Відня

Нові студенти навчатимуться за акредитованими в США програмами з вересня 2019 року.

Університет Сороса переїде з Будапешта до Відня
Университет Сороса
Фото: ceu.edu

Центрально-Європейський університет (CEU), заснований у Будапешті за фінансової підтримки американського філантропа і мільярдера Джорджа Сороса, покидає Угорщину.

Про це повідомляють на сайті ВНЗ.

Зазначають, що нові студенти навчатимуться за акредитованими в США програмами у Відні з вересня 2019 року.

"Нас змусили піти... Це безпрецедентний випадок. Американський інститут витіснили з країни, що є союзником (США) по НАТО. Європейський інститут вигнали з країни ЄС", - заявив президент і ректор університету Майкл Ігнатьєв.

Зазначають, що за 20 місяців CEU зробив усе необхідне для того, щоб виконати вимоги нового угорського закону про закордонні ВНЗ, але Будапешт дав зрозуміти, що все одно не має наміру продовжувати співпрацю.

Нагадаємо, у 2017 році в Угорщині ухвалили новий закон про вищу освіту, який посилив вимоги до чинних у країні іноземних ВНЗ і коледжів. Зокрема, іноземні ВНЗ зобов'язали мати відділення у своїй країні, крім відділення в Угорщині. CEU, в якому навчаються близько 1800 студентів із сотні країн, має статус приватного іноземного ВНЗ з акредитацією в США. Після зміни законодавства університету довелося відкривати відділення у США, але це не допомогло.

87-річний американський мільярдер угорсько-єврейського походження Сорос вважається жорстким критиком прем'єра Угорщини Віктора Орбана. Партія ФІДЕС веде кампанію проти Сороса.

20 лютого парламент Угорщини почав розглядати законопроект, який його ініціатори назвали пакетом законів "Зупинити Сороса". Ініціатива спрямована проти НГО, які вважаються чи не останніми незалежними структурами, що стежать за діяльністю влади в країні.

У квітні повідомляли, що фонд "Відкрите суспільство", фінансований Соросом, закриває свій регіональний центр у Будапешті і відкриває новий центр у Берліні.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram