ГоловнаСвіт

Іракський суд видав ордер на арешт організаторів референдуму про незалежність Курдистану

Багдад не має наміру визнавати незалежність Іракського Курдистану.

Іракський суд видав ордер на арешт організаторів референдуму про незалежність Курдистану
Фото: EPA/UPG

Суд Іраку виніс рішення про арешт голови та двох інших членів комісії, яка організувала референдум про незалежність Іракського Курдистану.

Про це повідомляє агентство AFP у своєму Twitter із посиланням на іракські судові органи.

Як повідомляє Independent, суд у Багдаді видав ордер на арешт для голови і членів комісії, які контролювали референдум.

"Вирок було винесено після того, як Рада національної безпеки подала позов про те, що референдум суперечить рішенням вищого федерального суду", - зазначив представник Верховної судової ради Іраку Абдель Байракдар.

Референдум про незалежність Іракського Курдистану відбувся 25 вересня, незважаючи на тиск із боку Багдада та міжнародної спільноти. Майже 93% виборців, які брали участь у плебісциті, проголосували за незалежність. Проти референдуму виступали центральний уряд у Багдаді, сусідні країни - Іран і Туреччина, а також США і ООН.

Одним із найбільших протиріч референдуму стало те, що він пройшов не тільки в межах Курдської автономії, а й у районах, захоплених курдськими загонами пешмерга під час боїв із терористами "Ісламської держави". Особливо гострою є ситуація навколо багатої на нафту провінції Кіркук.

Нагадаємо, минулого тижня президент Франції Еммануель Макрон запропонував своє посередництво в конфлікті між Іраком і курдами

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram