ГоловнаСвіт

Польща навесні оприлюднить результати розслідування Смоленської катастрофи

Мацеревич заявив про наявність матеріалів, які чітко показують, як сталася катастрофа.

Польща навесні оприлюднить результати розслідування Смоленської катастрофи
Антоний Мацеревич
Фото: warsawpoint.com

Результати слідства у справі Смоленської катастрофи в Польщі будуть представлені навесні наступного року.

Про це заявив міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич, передає TV Republika

"Без сумніву, вже будуть підготовлені його основні результати: ми зможемо сказати, що насправді сталося, як розігралася драма", - заявив Мацеревич.

Він зазначив, що комісія має матеріали, які чітко показують, як сталася катастрофа. Зокрема, йдеться про дані з реєстраторів літака, а також про матеріали, які були отримані в результаті реконструкції літака на підставі фото і ідентичного літака Ту-154М, що є в розпорядженні Міноборони Польщі.

Мацеревич наголосив, що на підставі зібраного матеріалу оброблено цифрову структуру літака. Отже, цю інформацію передали в "найкращий у світі інститут", який займається віртуальними реконструкціями. Цей інститут підготує симуляцію останніх секунд польоту літака і моменту зіткнення з землею. При цьому міністр не захотів назвати цей інститут, пояснюючи це безпекою його співробітників і результатів їхньої роботи.

"З'ясування смоленської драми - це не тільки питання інтелектуального спору, і не є винятково дискусією вчених. Це елемент дуже серйозної політичної боротьби, в якій бере участь одна з найбільших держав у світі (Росія), яка зацікавлена в тому, щоб не була реконструйована правда", - наголосив Мацеревич.

У березні 2016 року в Польщі на урядовому рівні було відновлено слідство у справі про Смоленську трагедію. Тоді Мацеревич пояснював це виявленням "прихованої і невідомої раніше інформації" про причини катастрофи, що має важливе значення. Розслідування веде підкомісія, створена при Міноборони РП.

Звіт попередньої польської урядової комісії, яка впродовж 2010-2011 років досліджувала причини Смоленської катастрофи, Мацеревич назвав "фальшивим і неправдивим".

10 квітня 2010 року недалеко від військового аеродрому під Смоленськом розбився літак Ту-154М з президентом Польщі Лехом Качинським і польськими високопосадовцями. Тоді загинули всі 96 осіб, які перебували на борту. У квітні 2017 року в Польщі заявили, що літак Качинського почав розпадатися ще в повітрі.

У серпні в Польщі заявили, що пошкодження крила літака Качинського мають ознаки вибуху.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram