ГоловнаСвіт

Грузія хоче залучити ЄС до пошуку шляхів вирішення конфлікту з Росією

У Тбілісі сьогодні пройде зустріч між представниками ЄС і Грузії.

Грузія хоче залучити ЄС до пошуку шляхів вирішення конфлікту з Росією
Георгий Квирикашвили
Фото: www.trend.az

Грузія розраховує залучити Євросоюз до пошуку шляхів вирішення конфлікту з Росією.

Про це повідомив на засіданні уряду республіки прем'єр-міністр Георгій Квірікашвілі, передає "Грузія Online".

"Однією з найважливіших частин розпочатого стратегічного діалогу між Грузією і Євросоюзом з питань безпеки буде російсько-грузинський конфлікт і шляхи його мирного вирішення", - сказав він, коментуючи проведення в Тбілісі першої зустрічі представників республіки і ЄС у рамках діалогу високого рівня з питань безпеки.

За словами грузинського прем'єра, цей діалог є важливим досягненням на шляху інтеграції Грузії у Євросоюз, оскільки практично республіка стає одним з найважливіших компонентів європейської системи безпеки.

Квірікашвілі зазначив, що в рамках діалогу також будуть обговорюватися питання співробітництва у сферах боротьби з тероризмом, екстремізмом, організованою злочинністю.

"Цей формат стратегічного діалогу стане шляхом, який приведе нас до досягнення максимальної відповідності системі і структурам оборони і безпеки Євросоюзу", - сказав він.

Як повідомили в МЗС Грузії, делегацію ЄС на зустрічі, яка пройде сьогодні в Тбілісі, очолює заступник генерального секретаря з політичних питань Європейської служби зовнішніх зв'язків Жан-Крістоф Белльяр.

"Грузинська сторона активно працює з Євросоюзом у напрямку розвитку співпраці в секторі оборони і безпеки, щоб відбулося максимальне зближення з тими інституціями ЄС, які забезпечують стабільність і безпеку в Європі", - підкреслили в МЗС Грузії. У відомстві також зазначили, що будуть обговорювати і питання співпраці в рамках єдиної зовнішньої політики Євросоюзу і політики безпеки й оборони, гібридних загроз, кібербезпеки, управління кризовими ситуаціями, стратегічної комунікації, обміну досвідом боротьби з радикалізацією і екстремізмом.

Тбілісі розірвав дипломатичні відносини з Москвою після того, як за підсумками війни з Грузією у 2008 році Росія визнала суверенітет Абхазії і Південної Осетії - двох автономій, що входили до складу Грузії. Крім Росії, незалежність Південної Осетії і Абхазії визнали Венесуела, Нікарагуа і Науру. Євросоюз не визнає незалежність Південної Осетії й Абхазії, заявляючи про підтримку територіальної цілісності і суверенітету Грузії. Нагадаємо, що в липні грузинське МЗС назвало поточний процес фактичної анексії окупованих Росією Абхазії і Цхінвальського регіону найважливішим викликом зовнішньої політики Грузії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram