ГоловнаСвіт

У Мадриді заявили, що референдуму про незалежність Каталонії не буде

Організатори референдуму закликали людей прийти на виборчі дільниці, продемонструвавши "мирний опір", навіть якщо їм не дозволять голосувати.

У Мадриді заявили, що референдуму про незалежність Каталонії не буде
Фото: The Apricity

В уряді Іспанії ще раз заявили, що референдуму про незалежність Каталонії, призначеного на 1 жовтня, не буде.

Про це заявив представник іспанського уряду Іньїго Мендес де Віго, передає агентство Рейтер. "Я наполягаю, що 1 жовтня не буде жодного референдуму", - сказав він і знову підкреслив незаконний характер запланованого голосування.

Водночас президент Каталонії Карлес Пучдемон сьогодні заявив про чіткі наміри провести референдум. "На понад двох тисячах місць для голосування все готово, там є все необхідне, щоб люди висловили свою думку", - заявив він.

Іспанські судді наказали поліції оточити школи, в яких заплановане проведення голосування. Тим часом батьки учнів, які виступають за проведення референдуму, закликали до масової ночівлі у школах - з наметами і спальними мішками, безкоштовною паельєю і переглядом кінофільмів. Організатори заявили, що 60 тис. осіб уже зареєструвалися для участі в акції.

Організатори референдуму закликали людей прийти на виборчі дільниці, продемонструвавши "мирний опір", навіть якщо їм не дозволять голосувати.

Раніше у вересні парламент Каталонії ухвалив закон про референдум, що дозволяє 1 жовтня провести в автономній області голосування з питання незалежності. До цього регіональна влада розробила документ, згідно з яким про незалежність автономної спільноти буде оголошено негайно в разі відмови центральної влади країни дозволити проведення референдуму про відокремлення від Іспанії. Незабаром після цього влада Іспанії взяла під контроль правоохоронну систему Каталонії, щоб зупинити проведення референдуму про незалежність 1 жовтня. Також Іспанія взяла на себе контроль над фінансами Каталонії, щоб запобігти використанню коштів для проведення референдуму.

Каталонія - область на північному сході Іспанії, яка домагається відокремлення від королівства. Парламент Каталонії 9 листопада 2014-го проголосував за суверенітет. Декларація, яку підтримала більшість парламентаріїв, встановлювала термін у півтора року, протягом якого Каталонія мала отримати незалежність.

Нагадаємо, раніше сьогодні іспанська поліція вилучила 2,5 млн бюлетенів для каталонського референдуму.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram