ГоловнаСвіт

Екс-посол США в РФ розповів про порушення російською поліцією Віденської конвенції

Теффт розповів, що після рішення РФ скоротити число співробітників дипвідомств США стало важче працювати.

Екс-посол США в РФ розповів про порушення російською поліцією Віденської конвенції
Джон Теффт
Фото: zn.ua

Колишній посол США в Росії Джон Теффт розповів, що поліція в Росії зупиняє машини американських дипломатів усупереч Віденській конвенції.

"Що дійсно викликає занепокоєння - то це коли російська поліція зупиняє машини американських дипломатів, незважаючи на дипломатичні номери. Вони навіть мою машину зупиняли", - сказав Теффт в інтерв'ю "Коммерсанту".

Дипломат підкреслив, що це було зроблено "без будь-якої мети" і "всупереч Віденській конвенції", яка регулює права дипломатів на території іноземних держав.

Теффт розповів, що останній такий випадок стався два тижні тому.

"Путін запевнив нас, що це припиниться, але це триває. Однак у кожнім разі ми рухаємося далі, ми шукаємо сфери, в яких ми можемо співпрацювати", - додав Теффт.

У червні 2016 року The Washington Post написала, що американські дипломати в РФ зазнають утисків. Газета розповіла про випадки, коли в будинках диппрацівників невідомі переставляли меблі і вмикали світло в усіх кімнатах, справляли потреби на килим, а також проколювали шини машин співробітників дипвідомств. Дипломати також зазнавали перевірок ДІБДР. Газета відзначала, що "співробітники російської контррозвідки" вбили собаку військового аташе США в його будинку в Москві.

Відповідаючи на питання "Коммерсанта" про те, чи закінчилися «посольські війни» між Росією і США, колишній посол сказав: "Я сподіваюся. Як заявив держсекретар Рекс Тіллерсон, Росія забезпечила паритет, ми забезпечили паритет, ми готові перегорнути цю сторінку і йти далі".

Теффт додав, що після рішення Росії скоротити число співробітників американських дипвідомств на 755 осіб стало важче працювати.

За його словами, видавати стільки само віз, як раніше, неможливо, оскільки посольство і консульства були змушені скоротити число співробітників, які опрацьовували заяви. "Ми робимо все можливе, щоб збільшити число виданих віз. Ми дуже хочемо, щоб люди їздили в США, хочемо, щоб вони їздили туди за різними програмами", - додав Теффт.

"Ми пробували продовжувати, ніби нічого не сталося, оскільки всі очікували від нас цього. Але це фізично неможливо з меншим числом людей", - заявив екс-посол.

У суботу, 2 вересня, США обмежили доступ Росії до будівель торгового представництва у Вашингтоні і його відділення в Нью-Йорку. 31 серпня США зажадали закрити генконсульство Росії в Сан-Франциско. Це зробили у відповідь на рішення Москви скоротити кількість співробітників американського дипломатичного представництва. У МЗС Росії, зі свого боку, таке рішення ухвалили через новий пакет санкцій, який США ввели на початку серпня.

Крім того, після оголошення МЗС Росії про необхідність скоротити штат американської дипмісії в посольстві США 21 серпня повідомили, що через це обмежать видачу неімміграційних віз росіянам. З 1 вересня консульство в Москві відновило оформлення документів, а представництва США в Єкатеринбурзі і Санкт-Петербурзі призупинили видачу віз на невизначений термін.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram