ГоловнаСвіт

У Польщі готують "тверді аргументи" для виплати Німеччиною військових репарацій

Голова МЗС Німеччини заявив, що вимоги Варшави про виплату репарацій можуть погіршити німецько-польські відносини.

У Польщі готують "тверді аргументи" для виплати Німеччиною військових репарацій
Польша
Фото: EPA/UPG

У Польщі хочуть добре підготуватися до офіційного звернення до Німеччини з приводу виплати репарацій і готують "тверді аргументи".

Про це повідомив у четвер прес-секретар польського уряду Рафал Бохенек, передає TVP1

"Ми хочемо добре підготуватися і тільки тоді вийдемо на дипломатичний шлях. Коли з'явиться позиція уряду, тобто хочемо мати тверді аргументи, які будуть обґрунтовувати ці кроки", - заявив Бохенек.

За його словами, зараз вивчають це питання, триває збір відповідних експертиз.

Бохенек нагадав, що вже підготовлено експертизу на рівні Сейму, з якої випливає, що є підстави для звернення до Берліна з приводу виплати репарацій.

Раніше цього тижня лідер правлячої партії "Право і справедливість" (PiS) Ярослав Качинський заявив, що в Німеччини немає юридичних підстав для відмови Польщі у виплаті репарацій. Голова польського уряду підтвердила серйозність намірів Польщі звертатися до Німеччини. Реагуючи на інформацію про це, голова МЗС Німеччини Зіґмар Габріель повідомив німецьким ЗМІ, що вимоги Варшави про виплату репарацій можуть погіршити німецько-польські відносини.

У серпні прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло заявила, що Польща має право вимагати від Німеччини репарації за збитки, завдані під час Другої світової війни.

У 1953 році комуністична Польща визнала, що Німеччина виконала всі свої зобов'язання щодо РП і вирішила відмовитися від сплати Німеччиною репарацій. У 2004 році уряд Польщі підтвердив це рішення. Однак у серпні 2017 року депутат правлячої коаліції Аркадіуш Мулярчик звернувся до аналітичного бюро Сейму Польщі з питанням про те, чи може РП зараз вимагати від Німеччини сплати репарацій. Тоді ж міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич заявив, що Німеччина повинна виплатити Польщі військові репарації. Пізніше в МЗС Польщі назвали ймовірну суму військових репарацій від Німеччини.

Крім того, на початку вересня політики коаліції почали підкреслювати, що репарації також необхідно вимагати й від Росії - ще одного агресора проти Польщі у вересні 1939 року.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram