ГоловнаСвіт

У Польщі знову наполягають на військових репараціях від Німеччини

Заступник міністра культури Польщі нагадав про три мільйони убитих польських євреїв.

У Польщі знову наполягають на військових репараціях від Німеччини
Фото: 24News

Польща повинна внести у порядок денний сплату Німеччиною репарацій за збитки країни у Другій світовій війні.

Про це заявив заступник міністра культури Польщі Ярослав Селлін, повідомляє Dziennik Gazeta Prawna.

"Варто самим розуміти і усвідомити це світові і німцям, наскільки значними були втрати (Польщі), уявити це і намагатися отримати відшкодування, принаймні винести це в порядок денний", - заявив Селлін, додавши, що цим питанням не можна знехтувати.

За словами заступника міністра, до великої кількості польських жертв потрібно додати три мільйони польських євреїв, які були громадянами Польщі, а також величезні матеріальні втрати через 6 років окупації, з 1939 року.

Як повідомляло "Польське радіо", кілька днів тому прем'єр-міністр Польщі Беата Шидло також підкреслила, що Польща має право вимагати від Німеччини репарації за збитки, завдані під час Другої світової війни.

1953 року комуністична Польща визнала, що Німеччина виконала всі свої зобов'язання щодо РП і вирішила відмовитися від сплати Німеччиною репарацій. 2004 року уряд Польщі підтвердив це рішення. Однак у серпні 2017 року депутат владної коаліції Аркадіуш Мулярчик звернувся до аналітичного бюро Сейму Польщі з питанням про те, чи може РП зараз вимагати від Німеччини сплати репарацій. Тоді ж міністр оборони Польщі Антоній Мацеревич заявив, що Німеччина повинна виплатити Польщі військові репарації.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram