ГоловнаСвіт

Збиток від урагану "Гарві" оцінили у $125 млрд

Наслідки можуть перевершити збиток від "Катріни".

Збиток від урагану "Гарві" оцінили у $125 млрд
Последствия урагана в Хьюстоне
Фото: CNN.com

Губернатор Техасу Грег Еббот заявив, що штату може знадобитися понад 125 мільярдів доларів від федерального уряду на відновлення від урагану "Гарві".

Виступаючи на прес-конференції, губернатор заявив, що "Гарві" перевершив за своїми масштабами ураган "Катріна", що охопив Новий Орлеан 2005 року, пише "Голос Америки".

Уряд США виділив 125 мільярдів доларів на ліквідацію наслідків "Катріни". За словами Еббота, для відновлення після "Гарві" знадобиться більше, з огляду на його масштаби.

Тим часом інформагентство Reuters на основі аналізу супутникових фотографій і даних про нерухомість дійшло до висновку, що ураган "Гарві" завдав лише техаським округах Гарріс і Ґалвестон збитків на 23 мільярди доларів.

Шкода нерухомості - лише частина збитків, які стрімко зростають у міру того, як "Гарві" рухається з Техасу до Луїзіани. Оцінка, яку проводить федеральна влада, також включатиме величезні витрати, пов'язані з перебоями в роботі бізнесу, знищені транспортні засоби та іншу особисту власність, витрати на ремонт доріг та іншої громадської інфраструктури, допомогу постраждалим, включаючи гроші на харчування та розміщення десятків тисяч людей, вимушених покинути свої будинки.

Адам Сміт, провідний вчений федерального агентства, яке збирає дані про витрати, пов'язаних зі шкодою від шторму, вважає "дуже ймовірним", що витрати, пов'язані з "Гарві", можуть перевищити рекордні витрати в 160 мільярдів доларів, спричинені ураганом "Катріна".

За даними Національного управління океанічних і атмосферних досліджень, збиток від урагану «Катріна» у 2005 році склав близько 160 мільярдів доларів, від урагану "Сенді" у 2012 році - 70 мільярдів, а від урагану "Айк" у 2008 році - 34 мільярди.

Нагадаємо, ураган "Гарві" охопив узбережжя Техасу 25 серпня. За даними місцевої влади, жертвами шторму стали щонайменше 38 осіб. 32 тис. осіб були змушені тимчасово переселитися в організовані владою притулки.

Ураган зачепив найбільше місто Техасу Х'юстон, де випало понад 100 см опадів. Там тимчасово закрили аеропорт, влада повідомляла про тисячі дзвінків в екстрені служби з проханням про допомогу. У місті переповнені канали, річки, водосховища, затоплені десятки доріг.

Крім того, під загрозу потрапив хімічний завод за 50 км від міста. Через ураган власник заводу компанія Arkema відключила живлення охолоджувального обладнання, через що хімікати можуть "спалахнути і вибухнути протягом наступних шести днів", заявили Rueters у компанії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram