ГоловнаСвіт

За рік 25 млн жінок вдаються до "підпільних абортів", - ВООЗ

П'ята частина абортів, які здійснюються без медичного контролю, призводить до інвалідності жінок.

За рік 25 млн жінок вдаються до "підпільних абортів", - ВООЗ
Фото: www.mk.ru

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) стурбована, що у світі щорічно здійснюється близько 25 млн "підпільних" абортів, п'ята частина з яких призводить до інвалідності жінок.

Про це повідомляє Центр новин ООН з посиланням на статистику ВООЗ.

"Відсутність доступу до послуг безпечного припинення вагітності призводить до того, що кожного року 25 мільйонів жінок вдаються до" підпільних абортів", які можуть призвести до плачевних наслідків", - йдеться в повідомленні.

При цьому наголошують, що в результаті ускладнень після абортів щорічно вмирають майже 50 тис. осіб і близько 5 млн стають інвалідами.

Майже 97% усіх абортів, які здійснюються без медичного контролю, припадають на країни Африки, Азії та Латинської Америки. У регіоні Східної Європи щорічно здійснюється близько 2,6 млн абортів. Приблизно 373 тис. з них відбуваються в небезпечних умовах.

За даними ВООЗ, заборона на аборти не применшує потреби в них, а їх чисельність ніколи не скорочується. Такі заходи змушують жінок звертатися по небезпечні нелегальні послуги.

У країнах, де аборти повністю заборонені або дозволені тільки з метою порятунку життя жінки або збереження її фізичного здоров'я, тільки один з чотирьох абортів не має негативних наслідків. Там, де аборти узаконено, це співвідношення становить дев'ять до десяти.

Нагадаємо, що 25 січня президент США Дональд Трамп заборонив держфінансування міжнародних НКО, пов'язаних з абортами. У відповідь Нідерланди заявили про створення глобального фонду з метою надання жінкам доступу до абортів і пообіцяли виділити $10 млн. За оцінками голландських чиновників, заборона США спричинить дефіцит фінансування в розмірі $600 млн протягом наступних чотирьох років. Швеція, Данія, Бельгія, Люксембург, Фінляндія, Канада, Норвегія і Кабо-Верде також надали фінансову підтримку новому фонду.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram