ГоловнаСвіт

Розслідування авіакатастрофи МН17 над Донбасом може затягнутися на десятки років, - експерт

Лівія тільки через 11 років зізналася в причетності до авіакатастрофи, а через 15 - виплатила компенсації.

Розслідування авіакатастрофи МН17 над Донбасом може затягнутися на десятки років, - експерт
Фото: EPA/UPG

Прямих юридичних наслідків публікації звіту міжнародної комісії з розслідування обставин знищення малайзійського пасажирського літака рейсу МН17 немає, але протягом року буде спроба знайти конкретних винуватців злочину.

Про це в ексклюзивному коментарі LB.ua розповів адвокат Андрій Козлов, який брав участь і консультував у розслідуваннях авіакатастроф, спричинених ними судових процесах, а також у процедурах позасудового врегулювання (авіакатастрофа Як-42 в Салоніках (1997), Ту-154 над Чорним морем (2001), Су-27 у Львові (2002), Як-42 у Трабзоні (2003), руйнування терміналу аеропорту Руассі-Шарль-де-Голль, Париж (2004).

«Це (звіт - ред.) не оголошення підозри чи звинувачення. Фактично це інформування громадськості про перебіг розслідування. Тобто прямих юридичних наслідків це не матиме. Однак наведена інформація повністю відображає, як відбувалися події з об'єктивної сторони злочину», - сказав експерт.

«Щодо суб'єктивної сторони - а саме злочинців і тих мотивів, якими вони керувалися, то для цього, як я зрозумів, знадобиться ще як мінімум рік. За цей час спробують розібратися з цими особистостями і їхніми зв'язками достеменно», - додав адвокат.

Відповідаючи на запитання, що має за цей період здійснити українська сторона, експерт пояснив, що Україна бере участь у Спільній слідчій групі і погоджує свої дії з іншими її учасниками. «Кожна сторона розслідування може і самостійно робити якісь власні заходи для розкриття злочину. Але за домовленістю держави все роблять разом - щоб отримати кумулятивний, сильніший ефект», - повідомив Андрій Козлов.

Адвокат також пояснив, що в кримінальній справі обвинуваченими можуть бути окремі особи, але не держава. «Інша справа - компенсації за цивільними позовами. Якщо буде встановлено, що до заподіяння шкоди була причетна держава, і якщо ця держава визнає юрисдикцію міжнародного суду або відмовиться від імунітету в іноземній... Або, наприклад, позови будуть подані в її власні суди і будуть там розглянуті чесно - тоді держава може зазнати відповідальності", - сказав він.

При цьому експерт підкреслив, що не варто вважати такий розвиток подій неможливим. «Я ніколи не говорив би, що ніколи цього (зізнавальних дій від РФ - ред.) не станеться. Після відомого теракту над Локербі тільки через 11 років Лівія визнала свою причетність до нього, видавши злочинців. А через 15 років Лівія виплатила компенсації родичам загиблих. У нашому випадку минуло лише два роки», - сказав експерт.

Як повідомляли, міжнародна слідча група оприлюднила лише 3% доказів у справі збитого в небі над Донбасом Boeing МН17, заявив перший заступник генерального прокурора України Дмитро Сторожук,

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram