ГоловнаСвіт

США скинули 50 тонн боєприпасів повстанцям у Сирії

Готується наступ на оплот "Ісламської держави" місто Ракка.

США скинули 50 тонн боєприпасів повстанцям у Сирії
Фото: EPA/UPG

Міністерство оборони США доправило близько 50 тонн боєприпасів повстанцям, борцям проти джихадистів "Ісламської держави" на північному сході Сирії.

Прес-секретар Пентагону заявив, що вночі в провінції Хассакех транспортний літак С-17 скинув палети зі стрілецькою зброєю, боєприпасами і гранатами, передає Бі-бі-сі.

Як повідомляють, повстанці отримали все озброєння.

Цю операцію провели після того, як США відмовилися від плану підготовки тисяч "помірних" повстанців для боротьби з ІД, на який мали намір виділити 500 млн доларів. Гроші замість цього використають на забезпечення наявних повстанських груп необхідними боєприпасами і зброєю.

Лідерів цих арабських сирійських угруповань перевірили, їм довіряє очолювана США коаліція, котра бореться проти ІД, додав представник військового відомства.

Раніше представник однієї з груп - Революційного фронту Ракки - заявив агентству Reuters, що, за їхніми відомостями, постачання озброєнь повинно допомогти розпочати спільний з курдськими загонами народної самооборони наступ на оплот "Ісламської держави" місто Ракку. Революційний фронт Ракки і загони курдської міліції є частиною альянсу арабських і курдських груп "Демократичні сили Сирії", про створення якого було оголошено в понеділок. У заяві, надісланій агентству Reuters від імені курдських загонів самооборони сказано, що швидкий розвиток подій на військовому і політичному фронтах вимагає єдиної загальнонаціональної військової сили для всіх сирійців, включаючи курдів, арабів, сирійців та інші групи.

Торік бійці курдської міліції за підтримки арабських повстанців і очолюваної США під прикриттям повітряних ударів коаліції змогли відтіснити ІД зі значної частини території півночі Сирії, і зараз вони контролюють більшу частину Хассакех.

Тим часом російська авіація, як повідомляють, інтенсифікувала повітряні удари по позиціях повстанців на рівнині Сахель аль-Габ на північному заході Сирії. Сирійські урядові війська намагаються знову взяти під свій контроль цей стратегічно важливий район. Як повідомляють офіційні особи та активісти, бої ведуться в районі населеного пункту Кафр-Набуда в провінції Хама.

Голова "Фронту Нусра" - відгалуження "Аль-Каїди", що діє в Сирії - закликав повстанців активізувати дії проти алавітів, які підтримують президента Сирії Башара Асада, у відповідь на безладні, за його твердженням, вбивства сунітів російськими військовими. Абу Мохаммед Голані заявив, що втручання Росії в сирійський конфлікт для підтримки президента Башара Асада приречене на провал, так само як раніше провалилася програма підтримки Ірану і "Хезболли". В аудіозверненні лідер ісламістів назвав військову операцію Москви новим хрестовим походом і пообіцяв, що на тлі війни в Сирії для Росії потьмяніють жахіття, які вона пережила в Афганістані.

Минулого тижня було опубліковано спільну заяву повстанців, які закликали до об'єднання проти Росії та Ірану. Тоді наголошувалося що серед 41 угрупування, яке підписало заяву, немає "Фронту Нусра", що відстоює в Сирії інтереси "Аль-Каїди" і в коаліції з "Ахрар аш-Шам" захопив значну частину провінції Ідліб на північному заході країни.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram