ГоловнаСвіт

У ДР Конго скасували поправку до закону про вибори, через яку загинули 42 людини

У ДР Конго скасували поправку до закону про вибори, через яку загинули 42 людини
Жозеф Кабила
Фото: EPA/UPG

Сенат Демократичної Республіки Конго (ДРК) скасував поправку до закону про президентські вибори, що спровокувала масові заворушення у столиці ДРК Кіншасі.

Про це повідомляє агентство Рейтер.

Жертвами заворушень в цілому стали 42 людини.

Йшлося про вимогу проведення перепису населення до проведення чергових президентських виборів - захід, який схвалила Національна асамблея. Опозиція заявила, що перепис може тривати кілька років, і це відтермінує президентські вибори, заплановані наступного року. У такому разі мали би продовжити термін дії повноважень чинного президента ДРК Жозефа Кабіли, який перебуває при владі з 2001 року.

Протести також відбулися в місті Гома на сході країни. Востаннє перепис населення в Демократичній Республіці Конго проводився у 1984 році. За оцінкою Департаменту торгівлі США за 2013 рік, населення ДРК становить понад 77,4 млн осіб.

Жозеф Кабіла - четвертий президент Демократичної Республіки Конго з 26 січня 2001 року. Обійняв посаду президента після вбивства свого батька Лорана-Дезіре Кабіли.

Після приходу до влади йому вдалося здійснити кілька кроків для припинення тривалої громадянської війни у країні і виведення з ДРК іноземних військових контингентів. Згідно з мирною угодою 2002 року, підписаною в південноафриканському місті Сан-Сіті, яка стала формальним завершенням Другої конголезької війни, Кабіла зберігав за собою пост президента і глави держави. Однак його владу обмежувала тимчасова адміністрація з чотирьох віце-президентів: лідерів двох найбільших повстанських угруповань, представника від громадянської опозиції і представника від прихильників офіційного уряду.

У 2004 (28 березня і 11 червня) в країні відбулися дві невдалі спроби державного перевороту, придушені вірними уряду військами. 27 листопада 2006 року Жозефа Кабілу офіційно названо першим демократично обраним на загальному прямому голосуванні президентом ДРК.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram