ГоловнаСвіт

У Сирії вбито п'ятьох інженерів-ядерників

МАГАТЕ підозрює Дамаск в отриманні збройного плутонію

У неділю, 9 листопада, невідомі бойовики застрелили п'ятьох інженерів-ядерників у сирійській столиці Дамаску.

Про це повідомляє агентство Рейтер з посиланням на правозахисну організацію "Сирійський центр моніторингу за дотриманням прав людини" (SOHR).

За даними SOHR, серед убитих четверо сирійців і один іранець.

Інженерів убили під час поїздки у складі невеликого конвою в науково-дослідний центр, розташований неподалік від північно-східного району Дамаска Барзех.

Наразі ніхто не взяв на себе відповідальність за напад. Тим часом, як зазначають правозахисники, Барзех зараз знаходиться під контролем сирійських урядових військ.

Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ) торік заявило, що Дамаск оголосив про наявність "невеликої кількості ядерного матеріалу". Мова, імовірно, йде про поставки високозбагаченого плутонію.

Як зазначає Рейтер, влада Ірану підтримує Башара Асада від початку громадянської війни в Сирії у березні 2011 року і співпрацюють із сирійською армією на всій території країни.

МАГАТЕ багато років домагалося від Дамаска дозволу на відвідування ядерного об'єкта в провінції Дейр-ез-Зор на сході Сирії, на якому, ймовірно, працює розроблений в КНДР реактор, призначений для отримання плутонію, який використовується в атомних бомбах. У 2007 році цей об'єкт зазнав обстрілу з боку Ізраїлю, проте згодом його відновили.

У понеділок, 10 листопада, триває другий день переговорів між представниками США, ЄС та Ірану, спрямованих на вирішення іранського ядерного питання.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram