ГоловнаСвіт
Спецтема
"Исламское государство"

Інтерпол розповів, як прихильники "Ісламської держави" дістаються в Ірак і Сирію

У міжнародній кримінальній поліції відмовилися уточнювати кількість іноземців у лавах бойовиків

Інтерпол розповів, як прихильники "Ісламської держави" дістаються в Ірак і Сирію
Боевики "Исламского государтва"
Фото: EPA/UPG

Іноземці, які збираються вступити в лави терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД), дістаються  до Сирії й Іраку на круїзних лайнерах.

Про це Associated Press заявив керівник відділу Інтерполу з питань боротьби з тероризмом П'єр Хілер (Pierre St. Hilaire).

"Вони знають, що контроль в аеропортах зараз посилено, тому використовують круїзні лайнери, щоб дістатися до цих регіонів (Сирії та Іраку. - Ред.)", - заявив Хілер.

За його словами, завдяки великій кількості зупинок, які лайнери роблять дорогою, потенційні терористи отримують можливість безперешкодно залишати судно в будь-якому місці. При цьому він уточнив, що найбільша кількість майбутніх бойовиків висідає в місті Ізміт на узбережжі Туреччини.

Читайте: Єгипетські бойовики присягнули на вірність "Ісламській державі"

Інформацію про те, що іноземці висідають саме в Туреччині, підтвердив і генеральний секретар Інтерполу Рональд Ноубл (Ronald Noble). Він, однак, відмовився назвати навіть приблизне число потенційних терористів.

Також повідомляють, що у зв'язку із цим Інтерпол розширює свою експериментальну програму I-Checkit, коли авіакомпанії під час продажу квитків пасажирам звіряються з базами Інтерполу. Можливо, незабаром програму поширять на круїзних операторів, банки і готелі.

Терористичне угруповання "Ісламська держава" активізувалося в червні 2014 року і захопило значні території Сирії та Іраку. США на чолі міжнародної коаліції в серпні почали операцію проти ІД в Іраку. У середині вересня США також почали обстрілювати позиції бойовиків у Сирії. За даними Радбезу ООН, кількість іноземців у лавах ІД перевищує 15 тисяч.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram