ГоловнаСвіт

Бойовики "Ісламської держави" захопили газове родовище в Сирії

Канадська авіація вперше атакувала позиції джихадистів

Бойовики "Ісламської держави" захопили газове родовище в Сирії
Боевики "Исламского государтва"
Фото: EPA/UPG

Бойовики терористичного угруповання "Ісламська держава" (ІД) у понеділок, 3 жовтня, заявили про захоплення газового родовища "Джохар" у сирійській провінції Хомс.

Про це повідомляє агентство Рейтер із посиланням на повідомлення американського інституту SITE, який моніторить онлайнову діяльність терористичних груп.

Джихадисти опублікували в соціальних мережах 18 фотографій, на яких прапор "Ісламської держави" майорить над "Джохаром", а також із захопленою бойовиками технікою та зброєю. Згідно з повідомленням ІД у соцмережах, під контролем бойовиків опинилися два танки, сім транспортних засобів і кілька важких кулеметів.

Декілька днів перед тим, 29 жовтня, бойовики ІД захопили ще одне газове родовище - "Аш-Шаєр" - у провінції Хомс.

Зазначимо, що завдяки доходам від продаваної нафти, які, за останніми даними, становлять близько $1 млн на день, бойовикам ІД удається контролювати територію Іраку та Сирії, на якій проживає від п'яти до шести мільйонів осіб. Окрім того, за даними Радбезу ООН, бойовикам удалося виручити за звільнення бранців близько $45 млн. Захоплення газових родовищ може збільшити дохід бойовиків.

Тим часом, як повідомляє Associated Press з посиланням на заяву міністра оборони Канади Роба Ніколсона, канадська авіація вперше взяла участь у військовій кампанії проти "Ісламської держави". Два винищувачі CF-18 скинули бомби на позиції бойовиків недалеко від іракського міста Фаллуджа і повернулися на базу в Кувейт.

Усього Канада залучила до військової операції шість винищувачів CF-18, два літаки-розвідники CP-140 Aurora і один літак-заправник Airbus СС-150 Polaris. Також у кампанії проти ІД беруть участь 600 канадських військовослужбовців.

Прем'єр-міністр Канади Стівен Харпер ще 3 жовтня заявив, що країна візьме участь у військовій операції проти ІД в Іраку. Того самого місяця, після теракту в центрі Оттави, Харпер пообіцяв подвоїти зусилля в боротьбі з тероризмом.

Терористичне угруповання "Ісламська держава", що має зв'язки з "Аль-Каїдою", на початку червня захопило значну частину територій Сирії та Іраку. США, які очолюють міжнародну коаліцію проти ісламістів, 8 серпня почали військові дії в Іраку. З 23 вересня американці завдають авіаударів по автоколонах, тренувальних таборах, командних пунктах, а також мобільних нафтопереробних заводах бойовиків у Сирії.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram