ГоловнаСвіт

Армія Буркіна-Фасо пообіцяла опозиції політичний діалог

За кілька днів буркінійське керівництво змінилося вже двічі

Армія Буркіна-Фасо пообіцяла опозиції політичний діалог
Исаак Зида
Фото: EPA/UPG

У столиці Буркіна-Фасо Уагадугу військові в неділю, 2 листопада, пострілами в повітря розігнали масовий мітинг прихильників опозиційних партій, які після відставки президента Блеза Компаоре відмовилися визнати прихід армії до влади.

Про це повідомляє агентство Рейтер. Мітингувальники зібралися біля будівлі державного телеканалу. Лідер опозиційної Партії за демократію і прогрес Сара Серем (Sara Sereme) у телеефірі мав намір зробити заяву про те, що перехідний уряд очолять цивільні сили. Телеканал був відключений від мовлення на кілька годин, а доступ на довколишню площа заблокований.

За останні дні в Буркіна-Фасо влада змінилася двічі. Протести в столиці Буркіна-Фасо Уагадугу почалися у вівторок, 28 жовтня. Тисячі людей вийшли на вулиці, невдоволені продовженням президентського терміну Блеза Компаоре, який прийшов до влади 1987 року в результаті військового перевороту. 30 жовтня мітинги переросли в заворушення - протестувальники захопили парламент країни і будівлю державного телебачення, а потім оголосили про початок "чорної весни". Уряд було розпущено, а в країні ввели режим надзвичайного стану. Згодом було оголошено про створення перехідного уряду, проте Компаоре заявив, що не складе своїх повноважень і передасть владу тільки після демократичних виборів.

Однак 31 жовтня Компаоре заявив про свою відставку і втік у Кот-д'Івуар. Одразу після відставки президента командувач збройними силами Оноре Траоре (Honore Traore) оголосив, що бере на себе функції глави держави. Проте вже в суботу армія повідомила, що одностайно обрала підполковника Ісаака Зіду (Isaac Zida) на посаду голови перехідного уряду країни. Після цього Траоре ні разу не показався перед публікою, про його місцезнаходження також нічого невідомо.

Повідомляють, що Ісаак Зіда мав намір зустрітися з представниками опозиції. До маніфестантів вийшов представник армії і заявив, що обговорення політичної ситуації в країні почнеться найближчим часом.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram