ГоловнаСвіт

Жертвами терактів в Афганістані стали 10 поліцейських

Експерти пов'язують останні теракти в Афганістані з виведенням військ НАТО

Жертвами терактів в Афганістані стали 10 поліцейських
архив
Фото: EPA/UPG

Щонайменше 10 поліцейських загинули вранці 10 листопада в результаті серії терактів в Афганістані

Про це повідомляє агентство Рейтер. 

Перший вибух стався в провінції Логар, де терорист-смертник активував "пояс шахіда" в місцевому поліцейському відділенні. Жертвами теракту стали сім співробітників поліції.

Ще один вибуховий пристрій спрацював у місті Джалалабад, провінція Нангархар. Бомбу встановили у візку рикші. Від вибуху загинули три поліцейські.

Ще один вибух прогримів в афганській столиці Кабулі. Там унаслідок вибуху бомби, закладеної у квіткову клумбу, постраждали три людини.

Відповідальність за теракти в провінціях Логар і Нангархар узяв на себе ісламістський рух "Талібан".

Напередодні, 9 листопада, терорист-смертник проникнув у штаб поліції в Кабулі і підірвав себе в кабінеті одного з старших офіцерів. В результаті загинула одна людина, ще шість правоохоронців отримали поранення. Відповідальність за цей теракт також узяли на себе таліби.

Експерти пов'язують останні теракти в Афганістані з виведенням військ НАТО, яке повинно початися в грудні. З початку 2015-го з ісламістами боротимуться місцеві армія і поліція. Саме проти співробітників афганських сил безпеки скерована нинішня хвиля терору в Афганістані. За даними прес-служби НАТО, 2014 року загинули більш ніж 4600 афганських силовиків.

Читайте: Бойовики "Талібану" запропонували допомогу "Ісламській державі"

Нагадаємо, в 1996-2001 рр. ісламістський рух "Талібан" керував Афганістаном. За роки існування так званого Ісламського емірату Афганістан "Талібан" узяв під свій контроль близько 90% території країни і витіснив опозиційний "Північний альянс" у прикордонну провінцію Бадахшан. Під час правління ісламістів у країні діяли норми шаріату, однак після початку американської військової операції в Афганістані талібів усунули від влади.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram