ГоловнаСвіт

​Расмуссен: число баз у Східній Європі визначать після саміту НАТО

Генсек НАТО пояснив сенс створення сил швидкого реагування

​Расмуссен: число баз у Східній Європі визначать після саміту НАТО
Расмуссен

Кількість передових оперативних баз НАТО у Східній Європі, а також чисельність групи, яка перебуватиме в регіоні на ротаційній основі, визначать вже після саміту альянсу в Уельсі.

Про це в понеділок, 1 вересня, заявив генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен.

Раніше генсек неодноразово заявляв, що контингент НАТО на ротаційній основі забезпечить свою присутність на східних рубежах альянсу "стільки, скільки необхідно". Крім того, в понеділок він знову нагадав, що НАТО має намір створити всередині Сил реагування альянсу групу посиленої боєготовності чисельністю в кілька тисяч чоловік. Він також зазначив, що для цього необхідно створення відповідної інфраструктури.

"Наразі занадто рано говорити про точні цифри, подробиці розроблять після саміту (4-5 вересня - ред.). На цій зустрічі ухвалять рішення про план як такий, визначать політичні рамки. Рішення про точні цифри ухвалять пізніше, в тому числі на підставі консультацій з військовими", - заявив Расмуссен, відповідаючи на запитання про чисельність майбутнього контингенту НАТО у Східній Європі.

При цьому генсек не зміг сказати, скільки оперативних баз створять у східноєвропейських країнах і Прибалтиці, щоб розмістити необхідне обладнання. "Сьогодні я не можу дати точну цифру, скільки буде передових оперативних баз. Це частина військових подробиць, які розроблять після саміту", - сказав він.

Відповідаючи на запитання про завдання створення сил швидкого реагування, Расмуссен заявив, що мова йде про стримування потенційного агресора. "Ми вважаємо, що створення таких сил високої боєготовності має дуже сильний ефект стримування. Щоб кожен потенційний агресор знав, що, якщо вони почнуть хоча б думати про напад на союзника НАТО, вони зустрінуться не лише з національними збройними силами, а й з військами НАТО", - сказав Расмуссен.

Нагадаємо, 27 серпня повідомлялось, що Фінляндія і Швеція пустять на свою територію сили швидкого реагування НАТО

У той самий день Росія пообіцяла відповісти на розширення НАТО в Східній Європі.

Читайте головні новини LB.ua в соціальних мережах Facebook, Twitter і Telegram